Tarsim, Mobil Eksper Uygulamasına Başladı

İlk kez Manisa’da uygulamaya konulan Mobil Eksper uygulamasında yaklaşık 10 bin üreticinin talepleri değerlendirilecek.

Geçtiğimiz 18 Mart gecesi Manisa ve ilçelerinde yaşanan don olayında zarar gördüğünü belirten yaklaşık 10 bin tarım sigortalı üretici, zararlarının tesbitini istedi. Devlet destekli tarım sigortası TARSİM Manisa Bölge Müdürlüğü, tarım sigortası yaptıran üreticilerin taleplerini değerlendirmek üzere ilk kez mobil eksper uygulamasını başlattı.

Bu yıl ilk kez uygulamaya konulan mobil eksper uygulamasını ve don vurmasından zarar gören üreticilerin taleplerini değerlendiren TARSİM Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım, "18 Mart'ta Manisa ve ilçelerin de meydana gelen don hadisesinde, zarar gören sigortalı ürünlerin geçici hasar tespit çalışmalarına 21 Mart'tan itibaren başladık. Bölgede 110 eksperle çalışmaları sürdürüyoruz. Ocak ve Şubat aylarında don teminatı alınan üreticilerin taleplerini değerlendiriyoruz. Sigorta yaptırtmayan üreticilerin taleplerini ise değerlendirmeye almıyoruz. Manisa genelinde 10 binin üzerinde poliçeden hasar ihbarı aldık. Bu poliçelerin geçici hasar tespit çalışmalarının hızlı bir şekilde yapıp, makul bir sürede tamamlayacağız. Üreticilerimizin bu konuda rahat olmalarını istiyoruz" dedi.

"EKSPERTİZ SÜRECİ HIZLANIYOR" Yıldırım, uygulama konusunda ise şunları söyledi: "Mobil Eksper uygulamasıyla, her ekspere verilen tabletler sayesinde hem ekspertiz süreci hızlandırılıyor, hem de arazide yapılan işlemler anında sisteme giriyor. Arazideki tüm sayım ve örneklemeler, resim çekmeler, koordinat alımları ve matematiksel işlemler tablet vasıtasıyla arazide yapılabiliyor. Böylece eksperin hata yapma olasılığı ortadan kalkıyor." Bu dönemde yapılan geçici ekspertiz çalışmalarında herhangi bir hasar oranının üreticiye söylenmeyeceğini, ihbarın yapıldığı poliçenin dondan zarar görüp görmediği, parseldeki mevcut asma sayısı ve veriminin teyit edildiğini, kesin hasar tespit çalışmalarının temmuz-ağustos aylarında yapılacağını ve kesin zararların belirlenip üreticiye söyleneceğini belirten Yıldırım, hasar gören poliçelerin tazminatının da poliçe bitiş tarihinden sonraki ayda ödeneceğini açıkladı

Müdür Fahri Yıldırım, "Tarımsal üretim sürecinde, doğal afetlere karşı üreticilerin tek güvencesi olan Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi, her geçen gün hızla ve sağlam temeller üzerinde büyümektedir. Üreticilerimizin bundan sonraki üretim süreçlerinde, ürünlerini doğal risklere karşı koruma altına almaları kendi yararlarına olacaktır. Henüz poliçe düzenleme süreleri bölgemiz için bitmemiş bitkisel ürünlerde, süt ile besi sığırlarında, damızlık koyun ve keçilerde, kümes hayvanlarında, su ürünlerinde ve seralarda sigorta yaptırabilirler" diye konuştu.

Kaynak: İHA