Süt ve Doğum İzninin Arttırılması Bekleniyor

Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı İrfan Tokur, süt ve doğum izinlerinin biran önce arttırılması gerektiğini söyledi.

Süt ve Doğum İzninin Arttırılması Bekleniyor
Türkiye’de kadınların yaşadığı mağduriyetler hayatın her alanında kendini gösterdiğini ifade eden Tokur, kadınların aile yaşamında güçlüklerle karşılaştığı, sosyal hayatta sorunlar yaşadıklarını aktardı.

Kamuda görev yapan kadın çalışanların en önemli sorunlarından ikisinin mobbing ve şiddet olduğunu kaydeden Tokur, “Özellikle amirlerin davranışları, aşırı nöbetler, olumsuz çalışma koşulları, yoğun iş yükü işyerlerinde mobbingin nedenleridir. Şiddete özellikle kamu hastanelerinde ve acil servislerde yoğun biçimde maruz kalıyorlar. Söz konusu bu durumlar nedeniyle kadın çalışanlarımız tükenmişlik sendromu, yoğun stres, özel ve sosyal hayatın kısıtlanması, ailelerine karşı sorumluluklarını yerine getirmede sorunlar çıkması, depresyon ve uykusuzluk gibi problemlere maruz kaldıkları tespit edilmiştir. Bu sorunların çözümü için kadın çalışanlar iş yerlerinde kreş sayılarının artırılmasını, nöbet ve iş yükünün hafifletilmesini, aile hayatının korunması, çalışma saatlerinin düzenlenmesini istemektedirler. Süt ve doğum izinlerinin arttırılması beklenmektedir" dedi.

Tokur, Hukümetin sürekli çocuk sayısı ve aile büyüklüğüne vurgu yaptığını ve bunu sözle teşvik gibi bir uygulama içine girdiğini ifade ederek, "Fakat bu teşvikler sözle değil de icraatlarla yapılırsa bir karşılık bulacaktır. Bunun için süt ve doğum izinlerini artıracağız söylemleri yeteri kadar dinlenmiştir. Artık bir an önce gerekli düzenleme yapılmalıdır. Ayrıca annelerin erken emekli olabilmesi ile ilgili düzenlemede yeniden yapılandırılmalıdır. Mevcut uygulamada çocuk sayısı kaç olursa olsun en fazla 2 çocuk için doğum borçlanması imkanı vardır, borçlanılan süre 4 yılı geçmemektedir. Bu imkan çocuk sayısına bakılmadan arttırılmalı ve annelere en az 10 yıl erken emeklilik hakkı tanınmalıdır” dedi.

Kaynak: İHA