İto Yönetim Kurulu Başkanı Yalçıntaş: S&P notu olumlu bir gelişme

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors'un , Türkiye'nin kredi notunu artırmasına ilişkin, ''Not artışı birçok yatırım fonunun Türkiye'ye girmesini çok daha kolaylaştıracak. Türkiye'ye gelen yabancı sermaye miktarı artacaktır'' dedi.

Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, not artışının üç uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu içinde ''en muhafazakarı'' olan S&P'den gelmesinin mühim olduğunu kaydetti.

S&P'nin her zamanki gibi geriden geldiğini dile getiren Yalçıntaş, ama bu not artışının Son derece olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Yalçıntaş, S&P'nin kredi notu artışının reel sektöre olumlu şekilde yansıyacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Birincisi şüphesiz ki bu not artışı kısa vadede Türk tahvillerinin değerini artıracaktır. İkincisi de orta vadede hem devlet hem özel sektör daha ucuza ve daha uzun vadeli borçlanabilecektir. Başka bir önemli nokta da birçok uluslararası fon, yatırım yaparken en az iki derecelendirme kuruluşunun yüksek not vermesini şart koşuyor.

Böylece birçok yatırım fonunun Türkiye'ye girmesi çok daha kolaylaşacaktır. Türkiye'ye gelen yabancı sermaye miktarı artacaktır. Bu da bizler açısından Son derece sevindirici bir gelişme.''

Başkan Yalçıntaş, S&P'nin not artışı ile birlikte yabancı sermayenin Türkiye'ye gelişinin kolaylaşacağını ve TL'nin değer kazanması yönünde bir baskı oluşacağını dile getirerek, ''Bu baskı karşısında Merkez Bankası'nın nasıl bir tutum alacağını da göreceğiz'' değerlendirmesinde bulundu.

S&P'nin not artırım gerekçesinde çözüm sürecine vurgu yaptığına da işaret eden Yalçıntaş, ''Çözüm süreci Türkiye'nin siyasi, sosyal ve ekonomik anlamda önünü açan ve bir sıçrama yapmasına zemin hazırlayacak en önemli etmendir. Bu bağlamda Türkiye'nin çözüm sürecine girmiş olmasını, ekonominin daha canlanacağının, üretiminin daha verimli olacağının ve gelir dağılımın daha adil olacağına önemli bir göstergedir. Bu da o ülkenin geleceğine olan güveni artıran bir etmendir'' açıklamasında bulundu.

Muhabir: İstanbul

Yayıncı: Hasan Arslan
Kaynak: AA