Yarışmaya Erzurum Merkezli 10 İlden 113 Proje Katılıyor

TÜBİTAK tarafından bu yıl 44'ncüsü düzenlenen ''Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması''nın Erzurum Bölgesi Proje Sergisi, düzenlenen törenle açıldı.

Vali Sabahattin Öztürk, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'ndeki törende yaptığı konuşmada, Erzurum'un proje sunumunda çok öne geçtiğini, bölge olarak Türkiye ikincisi olduklarını söyledi.

Katılımcı kentlere ve emeği geçenlere teşekkür eden Öztürk, hazırlanan projelerle dünya bilimine, kültürüne ve buluşuna katkıda bulunmak gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti::

''Bu projeler Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalaması, daha sonraki hedeflerine ulaşması bakımından takip etmesi gereken tek yoldur. Gerek patent gerekse buluş yönünden bizim hem üniversitelerimizden hem onun altyapısı olan ortaöğretim kurumlarında çok başarı, çok sayıda alt yapısı olan projelere, araştırmalar, meraka ve teşvike ihtiyacımız var. İşte bu çerçevede TÜBİTAK'ın yaptığı bu teşvik yarışması bize geleceğin bilim adamlarını yetiştirme şansı vermektedir. Ne kadar çok proje yapılırsa tabi öncelikle sayı sonra da kalite çok önemli bu kadar çok proje yapılması ve bunları büyük çoğunluğun tescil edilmesi gerekir.''

TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Mehmet Çiftçi, yarışmanın bu yıl 44'ncüsünün Erzurum'da düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Öğrencilere uygulama bilimleri alanında araştırmaya teşvik etmeyi amaçladıklarını belirten Çiftçi, ''Onların yaratıcı yönlerini ortaya çıkarmak ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmayı hedefleyen TÜBİTAK, bu proje yarışmasını 1969 yılından beri düzenliyor'' dedi.

Bilim merakının artırılmasının çocukların yaparak öğrenmelerini, bilimsel vurguların daha geniş öğrenci kitleleriyle paylaşılmasını amaçlayan yarışmanın TÜBİKAT Bilim İnsanı Denetleme Daire Başkanlığı tarafından desteklendiğini ifade eden Çiftçi, yarışmanın 2005 yılından itibaren bölgesel olarak yapılmaya başladığına dikkati çekti.

Çiftçi, her geçen gün artırılan proje sayısıyla bu teşviklerin meyvesini verdiğini anımsatarak, ''Erzurum'da 2 yıl önce başvuru sayısı 69 iken, geçtiğimiz yıl bu sayı 339, bu yıl 688'e ulaşmıştır. 2013 yılında bölge sergisine davet edilen proje sayımız ise 113'dür. Bu yıl ise merkez iller dışında diğer ilçelerden de 3 proje davet edilmiştir'' ifadelerini kullandı.

Yarışmada yer alan projelerin yer aldığı serginin açılışını Vali Öztürk, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ömer İrfan Küfrevioğlu, TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Çiftçi yaptı.

Öğrenciler kurulan stantları gezenlere projelerini anlattı.
Kaynak: AA