Kıbrıs Rum Tarafındaki Bankaların Perşembe Günü Açılması Bekleniyor

Kıbrıs Rum tarafındaki bankaların, dün gece alınan yeni bir kararla önümüzdeki perşembe gününe kadar kapalı olması bekleniyor.

Politis gazetesi, “Bankalar İçin Panik Atak” başlıklı haberinde, başlangıçta alınan karara rağmen bankaların önümüzdeki perşembe gününe kadar kapalı kalacağını haber verdi.

Rum Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis’in, Avrupa Merkez Bankası ile istişare ederek, “Kıbrıs Bankası (Cyprus Bank) ile Laiki (Halk) Bank” dışındaki bankaların bugün açılmasına yeşil ışık yakmasına rağmen, bu kararın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müdahalesi ile bozulduğunu yazan gazete, bankaların tümünün perşembe günü açılacağını yineledi.

Gazete, bankaların bunun öncesinde sermaye dolaşımıyla ilgili almaları gereken kısıtlayıcı önlemler konusunda bilgilendirileceklerini ve buna uygun bir şekilde hazırlanacaklarını ifade etti.

Rum Merkez Bankası’nın, bankaların bugün açılacağına dair açıklamasının, Rum hükümetinde endişeye yol açtığını anlatan gazete, bankaların açılması ile sistemden toplu bir şekilde dışarıya akış gerçekleşmesinden korkan hükümetin Merkez Bankası Başkanını dün akşam alelacele Başkanlık Konutu'na çağırdığını belirtti.

Gazete, Merkez Bankası Başkanı ile yapılan toplantının akabinde bankalar ve kooperatiflerin perşembe gününe kadar kapalı kalmasına karar verildiğini de duyurdu.

Haber diğer gazetelerde de geniş bir şekilde yer aldı.

BANKALARA POLİS KORUMASI Gazete, başka bir haberinde ise önümüzdeki perşembe günü açılması beklenen bankaların tüm şubelerinde, polislerin yoğun bir şekilde bulunmalarının beklendiğini yazdı.

Elde ettiği bilgilere dayanarak, Rum polisinin bu konuda bir eylem planı belirlediğini kaydeden gazete, polisin bu planı önümüzdeki perşembe günü uygulamaya koyacağını belirtti.

Planın iki eksende hareket edeceğini kaydeden gazete, birinci eksenin bankalara para taşıyacak olanları koruma, ikincisinin de özellikle “Laiki Bank ve Kıbrıs Bankası” şubelerinde gerçekleşmesi muhtemel olayları önleme ve gerekmesi halinde bunları bastırmakla alakalı olacağını ifade etti.

Haberde, motorlu devriyelerin de görev başında olmalarının beklendiği belirtildi .
Kaynak: İHA