Cumhurbaşkanı Gül, Biya ve Eşi Onuruna Akşam Yemeği Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''200'den fazla yerel dilin konuşulduğu Kamerun'da, yaklaşık 250 kabile, zat-ı devletlerinin kapsayıcı yönetim anlayışından beslenen tecrübeli liderliğinde barış içinde bir arada yaşamaktadır. Karşılıklı saygı, hoşgörü ve anlayış birliği içinde bugünlere taşınan bu örnek toplumsal yapı, adeta tüm Afrika'nın birlik ve bütünlüğünün sembolü haline gelerek dünyanın takdirini kazanmış, Kamerun'un 'Minyatür Afrika' olarak anılmasını sağlamıştır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya ve eşi Chantal Biya onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. Gül, Biya ve eşleri, konukları Büyük Resepsiyon Salonu'nun girişinde karşıladı.

Yemeğe Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, TİKA Başkanı Serdar Çam, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri ile çok sayıda iş adamı katıldı.

Türkiye'de öğrenim gören Kamerunlu bazı öğrencilerin de katıldığı yemekte Fenerbahçe'nin Kamerunlu oyuncusu Pierre Webo, Göztepe'de oynayan Herve Tum ile bir dönem Galatasaray'da oynayan Kamerun Milli Takımlar Genel Menajeri Rigobert Song da yer aldı.

Gül, yemekte yaptığı konuşmada, konuk heyeti Türkiye'de ağırlamaktan eşi Hayrünnisa Gül ile kıvanç duyduklarını belirterek, Biya'nun daveti üzerine 2010 yılı Mart ayında Kamerun'a gerçekleştirdiği resmi ziyaretin hatıralarını muhafaza ettiğini kaydederek, ziyaretinde kendisine ve heyetine gösterilen sıcak hüsnükabul ve yakın misafirperverlik için teşekkür ettiğini söyledi.

Biya'ya ''Aziz Dostum'' diye hitap eden Gül, kendisinin yaptığı ziyaretin üzerinden üç yıl gibi nispeten kısa bir süre sonra Biya'nın Türkiye'ye iadeiziyarette bulunmasının ikili ilişkilere verilen değerin müşahhas göstergesi olduğunu vurguladı. Gül, en üst seviyede birer ilk teşkil eden karşılıklı ziyaretlerin, taşıdıkları tarihi önem ile ilişkilerin dönüm noktaları olarak daima hatırlanacağını dile getirdi.

Gül, ''200'den fazla yerel dilin konuşulduğu Kamerun'da, yaklaşık 250 kabile, zat-ı devletlerinin kapsayıcı yönetim anlayışından beslenen tecrübeli liderliğinde barış içinde bir arada yaşamaktadır. Karşılıklı saygı, hoşgörü ve anlayış birliği içinde bugünlere taşınan bu örnek toplumsal yapı, adeta tüm Afrika'nın birlik ve bütünlüğünün sembolü haline gelerek dünyanın takdirini kazanmış, Kamerun'un 'Minyatür Afrika' olarak anılmasını sağlamıştır'' değerlendirmesinde bulundu.

Kamerun'u siyasi istikrarı, doğal güzellikleri ve bölgesinin ticari ve ekonomik merkezi olma özelliği ile Afrika'nın en önemli ülkelerinden biri olarak gördüklerine dikkati çeken Gül, '' Nitekim, bölge ekonomisinin temel sütunları Orta Afrika Para Birliği ile Orta Afrika Devletleri Bankası'nın merkezlerinin Yaounde'de bulunması, Kamerun'un Kıta'daki müstesna konumunu açık şekilde göstermektedir'' görüşünü belirtti.

-İlişkileri her alanda geliştirmek istiyoruz-

Gül, Kamerun ile ikili ilişkileri her alanda geliştirmek istediklerinin altını çizerek, şunları ifade etti:

''Bu anlayışla Kamerun'a yaptığım ziyaret çerçevesinde, Yaounde Büyükelçiliğimizin açılışını gerçekleştirmiştim. Kamerun'un da yakında Ankara'da büyükelçilik açma kararı, işbirliğimizin geleceği bakımından ziyadesiyle sevindiricidir

Zat-ı devletlerinin öncülüğünde 2011 yılında başlatılan 'Gelişen Kamerun-2035' projesinin, pek çok sektörde sunduğu fırsatlarla işbirliğimizin pekiştirilmesinde anahtar rol oynayacağına inanıyorum. Bu bakımdan, projenin hayata geçirilmesine katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu tekrar vurgulamakta yarar görüyorum. Eminim ki, yarın İstanbul'da iş çevrelerimizle yapacağınız temaslar da, ekonomik ilişkilerimize ilave ivme kazandıracaktır.''

Gül, Kamerun'a yaptığı ziyaretin ardından ikili ticaretin yüzde 75 artmasının ülkeler arasındaki potansiyelin harekete geçmeye başladığının en açık göstergesi olduğu değerlendirmesini yaparak, Türk Hava Yolları'nın geçen aralık ayında Kamerun'a İstanbul'dan düzenlemeye başladığı doğrudan seferlerin de işbirliğinin çeşitlendirilmesini sağlayacağına işaret etti.

-Türkiye-Kamerun eğitim işbirliği-

Türkiye ile Kamerun arasındaki eğitim işbirliğinin de son dönemde arttığını büyük memnuniyetle müşahede ettiklerini dile getiren Gül, ''Bu kapsamda, Kamerun'un dört bir yanında faaliyet gösteren Türk okulları genç nesillerin başarısına katkıda bulunmakta, Türkiye'de misafir ettiğimiz Kamerunlu öğrenciler ise halklarımız arasındaki beşeri bağların kuvvetlenmesine hizmet etmektedir. Bu yöndeki çalışmalarımız, önümüzdeki yılların işbirliği vizyonunu inşa etmek bakımından şüphesiz son derece faydalıdır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Kamerun arasında üç yıl içinde en üst seviyede karşılıklı iki resmi ziyaret gerçekleştirilmesinin ilişkileri perçinleyen muhabbetin en güzel ispatı olduğunu belirterek, bu tarihi ziyaretin işbirliğinde yeni ufuklar açacağına canıgönülden inandığını kaydetti.

-Biya: ''Türkiye, dünyayı şaşırtmaya devam ediyor''-

Biya, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik için teşekkür ederek, konuşmasına başladı.

Son 3 yılda iki ülke arasındaki ilişkilerin hem geliştiğini hem de çeşitlendiğini ifade eden Biya, ''Ziyaretim, dostluk ve işbirliği ilişkilerimizi kazan-kazan temelindeki stratejik ortaklık çerçevesinde güçlendirme yönündeki ortak kararlılığımızın bir göstergesidir'' dedi.

''Osmanlı İmparatorluğu döneminde de hatırı sayılır bir güç olan Türkiye, dünyayı şaşırtmaya devam ediyor'' diyen Biya, Atatürk'ün kurduğu devletin bugün siyasi istikrara kavuşmuş, ekonomik olarak müreffeh ve toplumsal açıdan huzurlu bir ulus olduğunu dile getirdi. Biya, laik ve modern Türkiye'nin temellerini cesaretle atan Atatürk'ün anısının önünde saygı ile eğildiğini söyledi.

Türkiye'nin dünya ekonomisinin kriz içinde bulunduğu bir dönemde gösterdiği ekonomik performansın etkileyici olduğunu ifade eden Biya, Kamerun'un da 2035'te gelişen bir ülke konumuna gelmeyi amaçladığını bildirdi.

Kamerun'un kalkınma sürecine Türkiye'nin verdiği destek için teşekkür eden Biya, iki ülkenin uluslararası kurumlarda ortak değer ve ilkeleri paylaştığını vurguladı. Bia, ''Eşitlik ilkesi ve kazan-kazan temelli bir işbirliğine dayanan 'Türkiye-Afrika Ortaklık ve İşbirliği Zirvesi Süreci' Afrika kıtasına olan ilginizin bir kanıtıdır. Bu nedenle Kamerun'da bu çalışmalara faal olarak katılmaktadır'' diye konuştu.

Muhabir: Eda Ünlü Özen / Yusuf Çelebi

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA