Fırıncılar Odası Başkanı Özer: İstanbul'da Fırın Sayısı Dondurulsun

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, İstanbul'da bir günde çöpe 1 buçuk ila 2 milyon arasında ekmeğin çöpe gittiğini söyledi.

Özer, "Fırınlar satabileceklerinden fazla ekmek ürettiyor ancak burada asıl sebep bakkal, bayi ve marketler. Fırın sayısı da dondurulsun." dedi.

Esenler İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve ekmek israfının önlenmesine ilişkin bilinç oluşturulmasını amaçlayan etkinlik vatandaşların da katılımıyla gerçekleşti. İlçe protokol yetkililerinin katıldığı organizasyonda, kurulan stantlarda bayat ekmek ürünleri ile yapılabilen yemek ve tatlılar sergilendi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte firmaların teşhir için getirttiği ekmekler dakikalar içinde tükendi. Vatandaşlar, ekmek israfı konusunda duyarlı olduklarını belirterek çöpe asla ekmek atmadıklarını dile getirdi.

'İSTANBUL’DA BİR BUÇUK İLE 2 MİLYON ADET EKMEK ÇÖPE GİDİYOR'

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer de organizasyona katılanlar arasındaydı. Stantları gezdikten sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan Özer, İstanbul’daki ekmek üretiminden, çöpe giden ekmek sayısına kadar çarpıcı açıklamalar yaptı. Resmi rakamlara göre İstanbul’da günlük 15 milyon ekmek üretilmesine karşın bu rakamın 1 buçuk ila 2 milyonunun çöpe gittiğini belirten Özer, İstanbul’da fırın sayısının ihtiyacın üzerinde olduğunu söyledi.

“Her fırın satabileceğini düşünerek ekmek üretiyor. Bakkala bayiye dağıtıyor, satılamayan ekmekleri geri topladıkları zaman en büyük israfın nedeni fırınlar olarak gözüküyor. İsrafın yüzde 51’i fırınlarda.” ifadesini kullanan Özer, bunun asıl nedeninin kar hırsıyla hareket eden bakkal, bayi ve marketler olduğunu savundu.

'ON BİN KİŞİYE BİR FIRIN'

İstanbul’daki fırın sayısına ilişkin eczacılarda olduğu gibi düzenleme yapılması gerektiğini belirten Özer, “Fırınlar için de on bin kişiye bir fırın uygulaması başlatılırsa israf kökten, satırla kesilmiş gibi kesilir.” dedi.

Fırın sayısının azaltılması gerektiğini ya da en azından bu şekilde sayı itibariyle dondurulmasının gerektiğini söyleyen Özer, “Bu haliyle kalsın, 5 yıl içinde zaten kendi kendine bu açığı kapatır. Fırın sayısı dondurulmalıdır. Yeni fırın sayısına asla ve kata izin verilmeyeceği gibi sağlık gerekçesiyle pide, simit gibi bazı fırınların da derhal kapatılması lazım.” ifadesini kullandı.