Estonya, Letonya, Danimarka, Hırvatistan ve İrlanda'dan Liderlerin Avrupa'nın Geleceğini Tartışacağı Gayriresmi Toplantıya Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Babacan Katılacak

Bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerle AB adayı Türkiye ve Hırvatistan'dan temsilciler, Avrupa'nın geleceğini tartışmak üzere yarın Finlandiya'nın kuzeyindeki kayak merkezinde yapılacak gayriresmi toplantıda bir araya geliyor.

Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ile Finlandiya Avrupa İşleri ve Dış Ticaret Bakanı Alexander Stubb'un ev sahipliğinde yapılacak ve Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın temsil ettiği toplantıya, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves, Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanovic ve İrlanda'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lucinda Creighton katılacak.

Daha önce toplantıya katılacağı açıklanan Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İspanya AB Bakanı İnigo Mendez de Vigo ile Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Jörg Asmussen ise toplantıda bulunamayacaklarını bildirdi.

Finlandiyalı ev sahibi bakan Stubb, sosyal paylaşım ağı Twitter'daki hesabında, Asmussen'in neden toplantıya katılamadığını tahmine gerek olmadığını yazdı. Stubb, "Umarım Kıbrıs konusunda çözüm yakında" ifadesini kullandı.

-Kıbrıs Rum kesiminde bedeli, küçük mevduat sahibi ödememeli-

Toplantı öncesinde gazetecilerle kısa bir görüşme yapan Finlandiya Başbakanı Katainen de Kıbrıs Rum kesimindeki krizin çözümünde büyük mevduat sahiplerine daha büyük yük binmesinin "adil ve doğru" olacağını söyledi.

Katainen daha önce de küçük mevduat sahiplerinden, büyük yatırımcıları korumak adına kesinti yapılması ihtimalini eleştirmişti.

Katainen, "Normal bir piyasa ekonomisinde bir yatırımcının her zaman para kaybetme riski vardır" dedi ve bedel ödeyecek olanların küçük mevduat sahipleri olmaması gerektiğini vurguladı.

-Laponya buluşması-

Finlandiya'nın kutup dairesinin 250 kilometre kuzeyinde yer alan Laponya bölgesindeki Saariselka aldı kayak merkezinde haftasonu bir araya gelecek 7 ülke temsilcisinin üzerinde odaklanacağı konu Avrupa'nın gelecekte karşılaşacağı zorluklar.

Evsahibi Finlandiya Başbakanı Katainen, toplantıda Avrupa temelinde ele alınacak konularda yeni fikirler elde etmeyi ümit ettiklerini söyledi.

Katainen, Avro kriziyle meşgul olurken, Avrupa'nın geleceğine uzun vadeli bir bakış yaratmaları gerektiğini belirtti ve yakında AB'ye katılacak olan Hırvatistan ile aday ülke ve önemli bir stratejik ortak olan Türkiye'nin toplantıda bulunacağını kaydetti.

Finlandiyalı yetkililer, toplantının amacının Avrupalı liderleri rahat bir ortamda bir araya getirerek AB'nin karşı karşıya kaldığı ekonomik ve sosyal krizden kaynaklanan zorlukları ele alma imkanı tanımak olduğunu belirtiyor. Toplantı sonunda bir karar alınmayacak ya da ortak bildiri yayımlanmayacak.

Muhabir: Tuğrul Çam

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA