Kazak Türklerinden Nevruz Kutlaması

Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı Altay köyünde yaşayan Kazakistan göçmeni Altay köyü sakinleri, kar yağışı altında Nevruz Bayramı'nı kutladı.

Kazak Türklerinden Nevruz Kutlaması
1955 yıllarında Kazakistan’dan göç ederek Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Altay köyünü kuran Kazak Türkleri, baharın müjdecisi Nevruz'u çeşitli etkinliklerle kutladı. Kazak Türkleri geleneksel kıyafetlerini giyip geleneksel şarkılarını söyleyerek ateş üzerinden atladı. Altaylılar yağan kar yağışına rağmen etkinliklerine devam ederken; programa Niğde Valisi Alim Barut, AK Parti Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu, Ömer Selvi, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçi Vekili Van, Niğde İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Ulukışla Kaymakam Vekili Mehmet Fevzi Dönmez, Niğde Müftüsü Hasan Çınar, Niğde Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener, Ulukışla Belediye Başkanı Hacı Avşar ile köylüler katıldı.

Programda Kuran-ı Kerim tilaveti okunduktan sonra Altay Muhtarı Abay Orhun bir konuşma yaptı. 60 yıllık su hasreti çektiklerini söyleyen Muhtar Abay Orhun, “60 yıllık bir hayalin gerçekleşmesinde ilk adımı sizlerle atmaktan mutluluk duyduk. 14 bin dekar arazinin su ihtiyacını karşılamamızda bize destek olan Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ve Niğdeli yöneticilerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Etkinlikte AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi de birer konuşma yaptı. Kavaklıoğlu, “Bu sene Altay köyünün tarihi bir şansızlığını kırdık. Bundan sonra hem Altay’ın hem Altay köylülerimizin bahtı açık olacak inşallah” dedi.

Selvi ise, “Çok önemli bir gündeyiz. Uzun zamandır peşinde olduğumuz ve arzuladığımız su kuyularına bugün kavuşuyoruz. Bugün Nevruz, yeni bir gün ama Altaylılar için yeni bir hayat. Su berekettir, su hayattır” diye konuştu.

Niğde Valisi Alim Barut da, “Eğer farklılıklardan hareket edecek olursak bir insanın boyu kısa, boyu uzun diye başlayıp yüzlerce, binlerce farklılık ortaya koyarız ama biz insanız, insan olduğumuz için de farklılıklardan değil, benzerliklerden hareket etmeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin politikası da bu yöndedir. Birliktelikten hareket ettiğimiz zaman, benzerlikten hareket ettiğimiz zaman hem kendimizle hem çevremizle barışmış oluruz hem de ülkeler birbirleriyle daha iyi münasebetler kurmuş olur. Bundan 20-30 yıl öncesi değil, şimdi tüm dünyaya kucağımızı açtık, 'Birlikte geleceğe hazırlanalım' diyoruz. Buna olumlu akis gelen ülkelerden birisi de Çin Halk Cumhuriyeti'dir. Bu sebeple dünyadaki geleceğe de biz Türkiye olarak Çin Halk Cumhuriyeti ile birlikte geçeceğiz. İşte bunun bir nişanesi olarak da Altay köyümüze destekleri oldu” dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçi Vekili Van ve Ulukışla Belediye Başkanı Hacı Avşar da birer selamlama konuşmasını yaptıktan sonra Nevruz ateşi yakıldı. Yakılan Nevruz ateşinin üzerinden ilk olarak Niğde Valisi Alim Barut, Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçi Vekili Van atladı. Program, yöresel yemek ikramı ile sona erdi.

Altay köylülerin uzun yıllar tarımsal sulamada sıkıntı çekmesinden dolayı Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinin desteğiyle 3 adet tarımsal sulama kuyusu hizmete açıldı

Kaynak: İHA