Bazı Basın Organlarında, Mermer Ocaklarının Doğaya Zarar Verdiğine İlişkin Yayınlar Yapılması Üzerine Finike İlçesinde Bir Araya Gelen Mermer Ocağı Sahip ve Yöneticileri, İddialara Yanıt Verdi

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Onur, basın organlarında mermer ocaklarının doğaya zarar verdiği yönünde yayınlara yer vermesini eleştirerek, ''Biz, bu bölgenin insanıyız. Kendi memleketimize, insanımıza karşı vicdani ve hukuki sorumluluklarımız var'' dedi.

Onur'un ev sahipliğinde Antalya'nın Finike ilçesinde düzenlenen toplantıya, Finike Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysarı, Portsan Mermer adına Süleyman Aksoy ve Adalya Mermer AŞ adına Osman Gülmez katıldı.

TÜMMER Başkanı Onur, konuşmasında, bir bölgede maden araması yapıldığında, işin doğası gereği bölgenin mevcut halinde bazı değişimlerin olduğunu söyledi.

Faaliyet alanlarında kanunlara aykırı davranmadıklarını savunan Onur, her işletmenin faaliyeti Sona erdiğinde, maden alanını rehabilite etme zorunluluğu olduğunu vurguladı.

Finike'deki mermer işletmelerinin en yenisinin 15 yıllık olduğuna işaret eden Onur, şöyle konuştu:

''O kadar zamandır çalışıyoruz, çevreye kirlilik yaratmamışız, Son üç-beş aydır kamuoyunda hakkımızda çevre kirliliği yaptığımız intibası uyandırılmaya çalışılıyor. Öncelikle biz, bu bölgenin insanıyız. Kendi memleketimize, insanımıza karşı vicdani ve hukuki sorumluluklarımız var. İşletmelerden elde edilen mermerler 50'den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Binlerce insana istihdam, ülkemize milyonlarca döviz girdisi sağlıyoruz. Ama ürettiğimiz katma değerler görmezden gelinerek, toplumun hassas olduğu çevre kirliliği iddiasıyla gündeme taşınıyor.''

İsteyen herkese, ocaklarda yürütülen çalışmaları yerinde gösterebileceklerini vurgulayan Onur, devletin ilgili kurumlarının da sık sık ocakları denetlediğini bildirdi.

-''Finike mermeri, dünya markası''-

Finike Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysarı da Finike mermerinin dünyada bir marka olduğunu söyledi.

''Finike'' adının, portakaldan Sonra mermerle dünyaya duyurulduğunu belirten Baysarı, birçok ülkeye ihracat yaptıklarını bildirdi.

Türkiye ormanlarının 10 binde dördünde, Finike ormanlarının ise binde üçünde madencilik faaliyeti yürütüldüğüne dikkati çeken Baysarı, ilçe genelindeki madencilik alanlarının, ruhsat gereği faaliyet Sonunda rehabilite edilmesinin zorunlu olduğunu anlattı.

Baysarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ben Finike'de doğdum, burada büyüdüm, iş yeri sahibi oldum ve onlarca kişiye istihdam sağlıyorum. Burası bizim için sadece kazanç kapısı değil, kendi yaşam alanımızdır. Biz buradaki insanlarla her zaman birlikteyiz. Eğer çevreye bir zararımız varsa bu çevre bizim de çevremiz. Biz başka yerden gelmiş, sadece işletmesi burada, kendi başka bir yerde yaşayan insanlar değiliz. Biz ülkemizi, bölgemizi, insanlarımızı seviyoruz. Bizi eleştirenler bilmeyebilir, ama gelsinler her türlü bilimsel verilerle işlemelerimizdeki çalışmaları anlatalım. İddia sahipleri işletmelerimizde bir eksiklik, yasaya aykırılık tespit ederlerse o zaman bizleri eleştirebilirler, yasal yollara başvurabilirler.''

Muhabir: Mehmet Çakmak / Güç Gönel

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
Kaynak: AA