Yatağa Bağlı Hastalara Evinde Müzik Terapisi

Burdur Sağlık Müdürlüğü ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı işbirliği ile hayata geçirilen Bir Ses Ver Projesi’nin müzik terapileri başladı.

Yatağa Bağlı Hastalara Evinde Müzik Terapisi
Özürlü Takip Sistemi ile Burdur Merkezde yatağa bağlı engelli vatandaşlar belirlenerek, MAKÜ Müzik Eğitimi Anabilim Dalı tarafından müzik terapileri evlerinde veriliyor. Müzik eğitimcileri tarafından yatağa bağlı vatandaşların hastalıklarına göre beste seçilip çalınıyor. Burdur merkez Şirinevler Mahallesi’nde yaşayan 40 yaşındaki engelli Fadime Gürdal, müzik terapisinin moralini düzelttiğini ve kendisini iyi hissettiğini söyledi.

Fadime Gürdal, çocuk felci olduğunu, ardından ateşli hastalık esnasında yüksek dozda iğne vurulması sebebiyle sağ kolu ve iki bacağının felçli kaldığını anlattı. Çok güzel bir proje olduğunu belirten Fadime Gürdal, şöyle konuştu: "Eminim herkes memnundur. Bugün 4. seansım, rahatlıyorum, misafirim geliyor, mutlu oluyorsun, gülümsüyorsun. Ben en çok Türk Halk Müziği’ni seviyorum. Özel olduğunuzu hissediyorsunuz, onlar beni seçtiler, şanslı olduğumu hissettim. Gelebilir miyiz’ dediler, bende kabul ettim. Ben çocuk felciyim, bir de ateşliyken iğne yapılıyor. O biraz daha artırıyor, genelde çocuk felci tek taraflı olurmuş tek bacak, tek kol gibi. Bendeki tahribat fazla iki ayak, tek kol, bir kolum sağlam, müzikle terapi insanı psikolojik olarak etkiliyor. Kendinizi daha iyi hissediyorsunuz.” Burdur merkezde Özürlü Takip Sistemi ile belirlenen 10 hastanın evine giderek müzik terapisi yaptıklarını dile getiren Burdur Sağlık Müdürü Dr. Sırrı Şenbayram, Bir Ses Ver Projesi'ni MAKÜ Müzik Eğitimi Bölümü ile birlikte yaptıklarını söyledi.

Müzik bölümündeki öğretim görevlilerinin inanılmaz şekilde özveriyle bu projeyi gerçekleştirdiğini anlatan Şenbayram, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim amacımız yatağa bağımlı ve hareket kabiliyeti kısıtlı vatandaşlarımızın evlerine giderek, müziğin eşsiz gücünden yararlanmaktır. Hastamız çocuk felci, insanların çocuk felci olmaması gerekiyor ama maalesef olmuş, bundan sonra nasıl yanlarında olabiliriz, bunları düşünüyoruz." Farklı hastalık grupları olduğunu belirten Şenbayram, sözlerini şöyle tamamladı: "Bizim kendi özürlü takip sistemimizde kayıtlı yatalak hastalarımıza ulaşıyoruz, kendilerine projeden bahsediyoruz ve onları ziyaret ediyoruz. Müzik aletlerinin seçimi ve müzik türlerinin seçimini MAKÜ Müzik Anabilim Dalı Müzik Eğitmenleri belirliyor, çünkü her makamında belirli katkıları var, bilimsel çalışmalarla doğrulanmış, aynı zamanda sağlık personellerimiz de geliyor. Psikoloji konusunda personellerimiz geliyor. Biz her zaman onların yanında olduğumuzu hissettirmeye çalışıyoruz. Geri dönüşler çok iyi, çok memnunlar, en güzeli de ‘önemli olduğumuzu hissettik’ diye ifade ediyorlar. Bunları duymak bizi mutlu ediyor. "
Kaynak: İHA