Hastalara evlerinde müzikli terapi

'Bir Ses Ver Projesi' ile hastalara müzikli terapi başladı. Hastalar projenin kendileri için çok güzel etkiler yarattığını söylüyor.

Hastalara evlerinde müzikli terapi
Burdur İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Bir Ses Ver Projesi' hastalara müzikli terapiye başladı.

Burdur'da yatağa bağımlı ve hareket kabiliyeti kısıtlı hastaların evinde, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Müzik Bölümü öğretim görevlileri ve öğrenciler müzik ziyafeti veriyor. Hastaların dört gözle beklediği ekip, yüz yıllardır denenen ve hastalar üzerinde olumlu etki gösteren parçaları seslendiriyor. Geçirdiği çocuk felci hastalığı nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan 41 yaşındaki Fadime Gürdal projenin kendileri için çok güzel etkileri olduğunu belirtti.

Müzik ekibini dört gözle beklediğini anlatan Gürdal, "Rahatlatıcı misafirin geliyor. O dakikayı bekliyorsun. Çalınan müzikleri hocalar belirliyor. Her tür müziği seviyorum. Onlar beni seçti gelebilir miyiz dediler kabul ettim. Psikolojik olarak daha iyi hissediyorsunuz kendinizi." dedi.

Müzikle terapi seanslarına katılan MAKÜ Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Keman Eğitimcisi Elvan Gün Duru, "Her hafta farklı müzik aletleri ile hastalarımıza gidiyoruz. Öğrencilerimizde özverili davranıyor." şeklinde konuştu.

Yaptığı işten zevk aldığını ifade eden Müzik Öğretmenliği Son sınıf öğrencisi İsmail Görgülü de, "Geleceğin öğretmen adayı olarak mutluluk duyuyorum bu çalışmakta olmaktan. Hastalar mutlu oluyor." ifadesini kullandı.

Projeyi İl Sağlık Müdürlüğü ve MAKÜ’nün ortaklaşa hazırladığını belirten İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Sırrı Şenbayram, "Projemize Müzik bölümündeki hocalarımız inanılmaz derecede özveri gösterip katkıda bulunuyor. Bizim amacımız yatağa bağlı, hareket kabiliyeti kısıtlı olan hastalarımızın evine giderek müziğin eşsiz gücünden yararlanmak." dedi.

Bundan Sonra 'hastaların nasıl yanlarında olabiliriz' sorusu nedeniyle bu projenin ortaya çıktığını açıklayan Şenbayram, şunları söyledi: "Özürlü takip sisteminde kayıtlı olan hastalarımıza ulaşarak projeden bahsediyoruz. Gönüllü olanlara gidiyoruz. Müzik ve makam seçimlerine müzik bölümündeki hocalarımızla karar veriyoruz. Her makamın belli katkıları var. Bununla ilgili bilimsel çalışmalar var."

Projede sağlık perSonelinin de yer aldığını aktaran Şenbayram şöyle konuştu: "Psikoloji konusunda bilgi sahibi perSonelimiz geliyor. Hastalarımıza yanlarında olduğumuzu hissettirmeye çalışıyoruz. Onların ruhlarına gıda olmasını istiyoruz müziğin. Geri dönüşler çok iyi. Çok memnunlar. Önemli olduğumuzu hissettik demeleri bizi mutlu ediyor. Şu anda 10 hastaya müzik terapisi uyguluyoruz. Duruma göre seans sayılarını belirliyoruz. Değerlendirme çalışmamız da oluyor. Kişilerin kendilerini nasıl hissettikleri ile ilgi veriler alıyoruz. İlk etapta il merkezi olarak başladık. İlerleyen dönemlerde ilçelere de gideriz diye düşünüyoruz. "