Viyana'da ''cumhuriyet Dönemi Çağdaş Türk Resim ve Özgün Baskı Sanatı'' Sergisi Açıldı

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası koleksiyonundaki eserlerden oluşan ''Cumhuriyet Dönemi Çağdaş Türk Resim ve Özgün Baskı Sanatı'' sergisi açıldı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, kent merkezindeki ''Künstlerhaus'' adlı sanat evinde izlenime sunulan serginin açılışında yaptığı konuşmada, kuruluşundan itibaren Türk sanatını desteklemek ve sanatçıları teşvik etmek düşüncesiyle hareket eden Merkez Bankası'nın kültür ve sanat etkinliklerine özel önem verdiğini söyledi.

Merkez Bankası'nın koleksiyonunda 800 kadar eser bulundurduğunu ifade eden Başçı, 2003 yılından itibaren ''Tokyo, Washington, Frankfurt, Brüksel, Madrid, Maastrich, Saraybosna ve Sofya'' gibi dünyanın değişik kentlerinde sergi açtıklarını belirtti.

Avusturya Merkez Bankası ile olan iyi ilişkilerinin, iki ülke arasındaki ticari faaliyetlere de olumlu yansıdığını anlatan Başçı, Viyana'da izlenime sundukları serginin bu iyi ilişkilerin bir sembolü olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ayşe Sezgin de 1923'te Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle devlet adamlarının, yeni kurulan cumhuriyetin, bilim, teknik ve sanat açısından en ileri noktaya taşınmasını hedeflediklerini ifade ederek, Türk resminin, öncesinden getirdiği birikimle cumhuriyet döneminde daha dinamik, üretken ve çağdaş bir kimliğe büründüğünü söyledi.

Sezgin, ''Böylece cumhuriyet geçmişten devraldığı zengin mirası çağdaş anlayışla harmanlayarak kendi kültür ve sanatını yaratmıştır'' dedi.

Türk görsel sanatının bugün dünyayla başa baş gittiğini ifade eden Sezgin, günümüzde Türk resminin dünya bienallerinde sergilendiğini kaydetti.

Bu arada, serginin açılışı öncesinde ''Türkiye-Avusturya Ticari İlişkileri'' konulu ortak seminer düzenledi.

Serginin açılışında, Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowotny ve eşi ile bankanın üst düzey yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, diplomatlar ile Avusturyalı ve Türk sanatseverler de hazır bulundu. Serginin 7 Nisan'a kadar açık kalacağı bildirildi.

Muhabir: Ali H. Yurtsever

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA