Tacikistan’da Yabancı Yatırımı Artıyor

Tacikistan’a 19 milyon Euro ve 7,5 milyon dolar değerinde iki büyük yabancı yatırım projesi gerçekleştiriliyor.

Fransızlar Duşanbe’deki yeni havaalanı terminali inşa ederken, Çinliler ülke dev sanayi kuruluşu olan çimento fabrikasına yeni teçhizatlar monte edecek.
Başkent Duşanbe’de inşa edilecek yeni havaalanı terminalinin temel atma töreni gerçekleştirildi.

Törene katılan Tacikistan Ulaştırma Bakanı Nizom Hakimov, ülkesinin için hayati önem taşıyan bu projenin Fransa tarafından gerçekleştirilmesinden Son derece mutlu olduklarını söyledi.

Fransa Büyükelçisi Didier Leroy, Tacikistan’ın sivil havacılık sektörünün gelişmesi için bundan Sonra da yardım edeceklerini kaydetti.

Yeni terminalin 2014 yılında hizmete açılacağını söyleyen Fransız Büyükelçi, projenin toplam maliyetinin 39 milyon Euro olduğunu, bunun 19 milyon Euro’luk kısmının Fransa tarafından karşılanacağını belirtti.

Fransız Vinci şirketi tarafından inşa edilecek terminal, saatte 500 yolcuya hizmet verebilecek kapasitede olacak. Yeni projenin tamamlanmasıyla Uluslararası Duşanbe havaalanı yılda 1 milyon 500 yolcuya hizmet verecek.
ÇİN’DEN KREDİ DESTEĞİ
Tacikistan’ın önemli sanayi kuruluşlarından olan Tacikçimento fabrikasının üretimi kapasitesi arttırılacak. Bununla ilgili Çin’in Beijing Uni-Construction Group Co şirketi ile anlaşma imzalandı. Çin şirketi, proje için faizsiz kredi sağlayarak. Bu çerçevede çimento fabrikasına 7 milyon 500 bin dolar değerinde yeni teçhizatlar monte edilecek.