“mehmet Akif ve Çanakkale” Konulu Konferas

Malatya İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yahya Başkan, “Çanakkale’de mayınların döşenmesi kararını veren Malatya Arapgirli Cevat Çobanlı Paşa'dır” dedi
18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü nedeniyle İnönü Üniversitesinde düzenlenen “Mehmet Akif ve Çanakkale Zaferi” konulu konferansa öğrenciler ilgi gösterdi.

“mehmet Akif ve Çanakkale” Konulu Konferas
Hoca Ahmet Yesevî Salonu'nda gerçekleştirilen ve İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yahya Başkan'ın konuşmacı olduğu konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konuşmasına Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u anlatarak başlayan Yrd. Doç. Dr. Yahya Başkan, “İstiklal Marşı şairi adına uluslararası bir sempozyumun düzenlenebilmesi için ölümünden sonra 70 yıl geçmesinin ve adına bir üniversite kurulmasının beklenmesi de bu tespitin doğruluğuna gösteriyor” dedi.

Akif'in etraflı bir biyografisine sahip olmadıklarını belirten Başkan, “Akif üzerine irili ufaklı büyük bir birikimden söz edilebilir. Ancak bunlardan pek çoğu birbirinin tekrarı ve Akif'i anlamaktan, anlatmaktan uzaktır. Özellikle son dönemlerde, kar hırsı ile piyasaya çıkanlardan pek çoğu ise, Akif'İ anlamayı da daha zor bir hale getirmektedir. Bunun sebeplerinden biri, dil ve kültür koordinatlarının Akif'i anlamanın, onun düşüncelerine nüfuz etmenin yolu, çok iyi bir dil bilgisi ve etraflı bir dönem bilgisi edinmekten geçmektedir.” şeklinde konuştu.

Akif'ten sonra Çanakkale Zaferi ile konuşmasına devam eden Yrd. Doç. Dr. Yahya Başkan, şunları söyledi: “Dünyanın en büyük zaferine imza atılıyordu. İmza merasimine katılanlar ise, bir mermi, bir top, bir Seyid ve bir de Ocean'dan ibaretti. Ocean, Soğanlıdere önlerine doğru ilerlerken Avrupalıların bin yıllık hayallerini de beraberinde götürüyordu. Avrupa başkentlerine önce zafer, sonra da hezimet mesajları gönderiliyordu. Ocean'ın işini bitiren, tutulacak bir yeri bile olmayan çeyrek tonluk o tek mermiyi tek başına kaldıran Havra'nın Manastır köyünden garip Yörük delikanlısı Seyid'di. Cevat Paşa'nın, 'Bunu nasıl başardın?' sorusunu ise, 'Paşam, anam bana bir dua öğretmişti. Birden aklıma geldi ve onu üç defa okuduktan sonra sanki mermi kendisi kalktı.' şeklinde cevapladı. O dua 'La havle vela kuvvete illa billahi'l-azim' idi. Yörük Seyid onbaşının ödülü ise, bir ekmek daha fazla almak ve onbaşı rütbesi oldu. Onu da, 'Arkadaşlarım bir ekmek yerken iki ekmek boğazımdan geçmez' diyerek kabul etmedi.” “Deniz kuvvetleri ile güçlü bir taarruza geçmeyi planlayan düşman güçlerini engellemek adına aynı gece Nusret Mayın Gemisi'nin karanlıktan istifade edip geçiş güzergahına mayın döşemesi ile düşmanın zafer planları tamamen yok olmuştur. Bu mayınların döşenmesi kararını veren ise Malatya Arapgirli Cevat Çobanlı Paşa'dır. Bu ayrıntının Malatya kamuoyu tarafından bilinmesinin de önemli olduğunu belirtmek istiyorum.” diyen Yrd. Doç. Dr. Yahya Başkan, Çanakkale Zaferi ile İstanbul yeniden kazanılmıştır.” sözleriyle konferansını bitirdi .
Kaynak: İHA