Diyarbakır'da Tefeciler Pos Makinası İle Milyonluk Ciro Yapıyor

Diyarbakır emniyetinin tefecilik operasyonu kuyumcu görünümlü bir iş yerinde günde milyon liralık işlem yapıldığını ortaya çıkardı.

Diyarbakır'da Tefeciler Pos Makinası İle Milyonluk Ciro Yapıyor
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Dr. Hakan Cem Çetin, tefeciliğin önlenmesinde bankalarında görev alması gerektiğine dikkati çekerek, " Günlük 1 milyon TL'lik ciro yapan esnaf mevcut. Bunu bankalar görüyor ve biliyor." dedi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar ve Suç Gelirleri Büro Amirliği, fiziki ve istihbarı çalışmalar Sonrasında birçok şahsın ‘pos tefeciliği’ suçunu işlediğini tespit etti. Operasyon için düğmeye basan emniyet güçleri, İnönü Caddesi'nde faaliyet gösteren ve sadece pos tefeciliği yapmak için açılan büroya baskın yaptı. Güvenlik kameralarından polislerin baskın yaptığını fark eden tefeci, poşetlerin içine koyduğu POS cihazlarını ise balkonda dışarıya attı. Emniyet güçleri, gerçekleştirdikleri operasyonda 3 adet POS cihazı ve bu POS cihazlarına ait günlük cirosu 165 bin lira olan toplam 35 adet slip ele geçirildi. Büro yetkilisi O.B isimli şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Operasyon yapılan dükkan sahibinin sokak ve iş yeri önünü 24 saat kamerayla izlediği, herhangi bir operasyon düzenlenmesi durumunda suçüstü basılmamak için bu yöntemi seçtiği öğrenildi. Operasyonda yakalanan zanlının kuyumcu süsü verdiği dükkândaki az sayıda altının ise eşinin olduğunu belirttiği öğrenildi.Tarihi Kuyumcular Çarşısı'nda faaliyet gösteren A.K’nin çalıştığı iş yerine yapılan operasyonda ise 2 adet POS cihazı, bu cihazlardan çekilen 300 bin lira, 11 adet kredi kartı ele geçirildi. Operasyonun devamında ise iş yeri sahibi M.U., ve S.U., yakalanarak gözaltına alındı. Diyarbakır emniyetinin şehirde yaptığı 21 ayrı POS tefeciliği operasyonunda 84 adet POS cihazı, toplam değeri 9 milyon lirayı bulan slipler, 932 adet başkasına ait kredi kartı, 112 bin lira para ele geçirildi. Operasyonlar neticesinde 71 şahıs hakkında TCK’nın 241. Maddesine göre Tefecilik Suçu, 213 sayılı Vergi Usulu Kanununa Muhalefet ve 5654 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunun 36. Maddesine Muhalefet Suçundan yasal işlem yapıldı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Dr. Hakan Cem Çetin, söz konusu mekânların kuyumcu veya iletişim merkezleri olmadığı, tefecilik yapılan yerler olduğunu söyledi.

Bu mekânların 24 saat kameralarla izlendiğini belirten Çetin, “Polislerin operasyon için geldiğini gören iş yeri sahibi suçüstü yapılmasını engellemek için POS cihazlarını pencereden aşağıya attı. Son zamanlarda artan trendin sadece pos tefeciliği yapmak için açılan bu yerlerin olduğunu görüyoruz.” dedi.

POS tefecilerinin taktik değiştirdiğini kaydeden Çetin, “POS cihazlarını kesinlikle dükkân içinde tutmuyorlar herhangi bir baskına önlem olarak. Bunları dışarıda güvenilir bir alanda tutuyorlar. Gelen müşterinin kredi kartını alıyorlar o arada gidip POS cihazını muhafaza ettikleri o güvenilir mekâna giderek işlemleri yapıyorlar.” ifadelerini kullandı. Tefeciliğin Diyarbakır’ın ciddi bir sorunu olduğunu dile getiren Çetin, emniyet güçlerinden önce bankların önlem alması gerektiğini önemle vurguladı. Önlemlerin yeterince alınmadığından ötürü sorunun yığılarak emniyete kadar ulaştığını dile getiren Çetin, “POS cihazlarının kimlere verildiği bankalar tarafından iyi takip edilmesi gerekiyor. Bankaların pos cihazlarının günlük işlem hacimlerini rahatlıkla görebilme imkânları var.” şeklinde konuştu.

Günlük cirosunun birkaç trilyonu bulan iletişim bayi ve kuyumcuların olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Çetin, “Bakıyorsunuz bir iletişim bayinin günlük cirosu birkaç trilyon eski parayla. Bu kadar büyük bir meblağı günlük döndürebilmesi imkân dâhilinde değil. Bunun kontrolünün yapılması gerekiyor. Üçünü sahışlara pos cihazı verilmemesi gerekiyor. Bu basamaklar sağlıklı işletilirse pos tefeciliğinin azalacağını düşünebiliriz.”dedi.

Çetin, paranın geri dönüşünün zor olması nedeniyle tefecilik sektörünün pos tefeciliğine kaydığını ifade etti.