Rusya’da “türkiye Festivali” Rüzgarı

Rusya’nın St.Petersburg şehrinde düzenlenen “Türkiye Festivali” büyük ilgi çekti.

Rusya’da bir ilköğretimde yapılan etkinlikte Türk halk müziği ve folklor ekipleri sahne aldı, öğrenciler ebru ve el sanatlarını anlatıldı. Etkinlikte öğrenciler mini paket Türkçe öğrenme imkanı buldu.St. Petersburg Rus-Türk Kültür Merkezi gönüllüleri tarafından, Liteyni Bölgesi Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle 181 numaralı ilköğretim okulunda gerçekleştirilen festivale, iki yüzden fazla ilköğretim öğrencisi katıldı.

Festivalin açılışında Türkiye tanıtımı yapıldı, çocuklara Türk kültürel değerlerini anlatan kitapçıklar dağıtıldı.Festivalin açılışında konuşma yapan St. Petersburg Rus-Türk Kültür Merkezi Koordinatörü Kübra Şahin, gerçekleştirilen festivalin, Rus öğrencilere Türk kültürünü daha da yakından tanıtmak amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye St. Petersburg Konsolos yardımcısı Nilüfer Aksoy, gerçekleştirilen festivale davet edilmekten memnun olduğunu söyledi.

Türkiye’de de çocuklara değer verildiğini, yakında 23 Nisan etkinliklerinde Cumhurbaşkanlığı koltuğuna bir çocuğun oturtulacağını söyledi.

Aksoy, “Çocuklar ülkelerin gelecekleri. Umarım büyüdüğünüzde, iki ülke ilişkilerini daha da geliştirecek başarılı fertler olursunuz.” temennisinde bulundu.Konuşmanın ardından Rus-Türk Kültür Merkezi gönüllüleri tarafından Ebru gösterisi sunuldu. Suyun üzerine çizilen resimden etkilenen çocuklara hediyeler dağıtıldı

GRUP NEVA VE ANADOLU EFSANESİ Unutulmaz ANLAR YAŞATTI

Festivale gelen çocuklara Türk enstrümanları tanıtılırken, sahneye çıkan “Neva” grubu seslendirdiği birbirinden güzel parçalarla izleyicilere Unutulmaz anlar yaşattı. Ardından sahne alan “Anadolu Efsanesi” folklor ekibi zeybekten Ankara oyunlarına kadar birçok milli dansı başarıyla gerçekleştirdi.Programla ilgili konuşan Liteyni Bölgesi Eğitim Müdürü Pavel Daynik, festivale gelen çocukların oldukça başarılı bir Türk festivaliyle tanıştığını söyledi.

İki ülke insanlarının karşılıklı olarak ilişkileri daha üst bir noktaya taşımak için çaba göstermeleri gerektiğini belirten Daynik, “Çünkü aynı dünya üzerinde yaşıyoruz ve aynı havayı soluyoruz. Bu yüzden gerçekleştirilen programı da bu açılardan oldukça değerli görüyorum.” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR İÇİN TÜRKÇE DERS

Programın ardından sınıflarda çocuklara gönüllüler tarafından temel seviyede Türkçe dersleri verildi.

Sayılardan tanışma cümlelerine kadar bir çok Türkçe yeni kelime öğrenen çocukların oldukça heyecanlı olduğu görülürken, çocuklar öğrendikleri yeni cümleleri karşılıklı olarak öğretmenlerinin önünde konuşarak pratik yapma imkânı buldu. Okulun diğer sınıflarında ise öğrencilere kaligrafi ve el sanatları dersleri verildi.

Okul Müdür Yardımcısı Tatyana Setnikova, festivalin çocukların tolerans ve birbirine saygı eğitimi açısından oldukça önemli olduğunu söyledi.

Setnikova, “Festivalde her çocuk kendi zevkine uygun şeyler buldu ve programdan oldukça zevk aldı. Bu yüzden, programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.