Hindistan'da ‘sonsuz Nur’un Işığında Buluştular

İslam Eğitim Sosyal ve Kültürel Vakfı (MESCO) önderliğinde Hindistan’da düzenlenen ‘Sonsuz Nur’ yarışmasının ödül töreni Hindistan’ın tüm etnik ve dini gruplarını bir araya getirdi.

Hindistan'da ‘sonsuz Nur’un Işığında Buluştular
Yeni Delhi’deki Habitat Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törene Hindistan’ın önde gelen Müslüman kanaat önderlerinin yanı sıra, Hindistan Azınlıklar Bakanı K. Rahman Khan ve Hindu, Budist, Hristiyan, Mecusi ve Sih dinlerinin temsilcileri katıldı.

Tüm din temsilcileri, Hz. Muhammed’in (sav) insanlığın kurtuluşu için sevgi dilini kullandığı görüşünde birleşerek ‘İslam şiddet dini değildir’ mesajını verdi. Geçtiğimiz yıl Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (sav) yönelik hakaret içerikli bir filmle yapılan saldırının ardından İslam dünyasında yaşanan provokasyonların Müslümanlara mal edilemeyeceğine dikkat çeken farklı dinlerin temsilcileri, Hazreti Peygamberin tüm insanlık için bir model olduğu konusunda birleşti. Fethullah Gülen Hocaefendi’nin Peygamberimiz Hz. Muhammed’I (sav) anlattığı Sonsuz Nur adlı eseri okuyan 110 bin kişinin katıldığı yarışmayı dereceyle bitiren 20 kişiye toplamda 15 bin dolar para ödülü verildi.

Fethullah Gülen Hocaefendi’nin, Eylül ayında Peygamber Efendimiz’i (sas) hedef alan menfur film hadisesi sonrasında İslam dünyasındaki şiddet dolu tepkileri eleştirerek ‘müsbet hareket’ çağrısında bulunmuştu. Bunun için, Efendimiz'in (sas) hayatının gençler tarafından daha iyi anlaşılmasını tavsiye eden Gülen'in çağrısına cevap veren önde gelen Hint alimleri, Sonsuz Nur’u inceleyerek ülke genelinde bir yarışma düzenlemişti. Yarışma vesilesiyle Sonsuz Nur, İngilizce, Urduca ve Hintçe’ye tercüme edildi. Hindistan’ın en prestijli üniversitelerinin ev sahipliği yaptığı yarışmanın finalinde binlerce kişi ter döktü. Yarışmanın jüri görevini Hindistan’ın önde gelen İslam alimleri üstlendi. 15 Mart Cuma günü Başkent Yeni Delhi’de gerçekleşen tören Hafız Muhammed Şerafettin’in Kur’an tilavetiyle başladı.

Ardından söz alan Hindu Lider Swami Agnivesh, “Menfur film hadisesi zaten cahil kişileri provoke edip şiddete başvurmalarını sağlamak, İslama çamur atmak içindi. Fethullah Gülen’in olayların hemen ardından duyurduğu mesaj Müslümanlara ilham verdi. Hintli Müslümanlar da kendilerine yakışan hareketi yaparak böyle bir organizasyon yaparak herkesi çok mutlu etti. Müslüman ve diğer dinlere mensup kişilerin bu yarışmaya katılmış olması da Hazreti Muhammed’in (sav) mesajının Hindistan’da doğru okunduğuna işarettir.” dedi.

Mecusi Lider Homi Dalla ise, “Hintli Müslüman kardeşlerimizin de Gülen’in mesajını iyi anlayarak şiddetten uzak bir protesto metodu seçmeleri takdire şayan bir hareket.” ifadelerini kullandı. Törende Fethullah Gülen Hocaefendi’nin gönderdiği mesaj da okundu. Hocaefendi özetle şunları söyledi: “Hindistan gibi büyük bir ülkenin şerefli insanlarının, alimlerinin, bilgelerinin yapmış olduğu bu takdire şayan girişimi bütün kalbimle tebrik ediyorum. Bu büyük bilge insanlar topluluğu Hindistan gibi bereketli topraklarda her zaman gökyüzünde yıldızlar gibi olmuşlardır. Bugüne kadar hiç bir bilim dalı olmamıştır ki Hindistan’dan bir alim ya da bilge bu alanda yıldızlaşmış olmasın. Böyle güzel girişimlerle insanlığın iftihar tablosu Efendiler Efendisi’nin (sav) adını duyurma adına yaptığımız iş belki okyanusta bir damla, güneş ışıklarından bir hüzmedir. Ancak O’nun izinde yapılan her çaba takdire şayandır.” Yarışma için Hindistan’ın önde gelen alimleri ve farklı dinlerinin kanaat önderlerinin biraraya gelmesinin önemine dikkat çeken Organize Heyeti Sekreteri Dr. Muhammed Fakruddin, “Fethullah Gülen Hocaefendi’nin yarışma için gönderdiği mesaj bizi şereflendirdi ve ayrı bir mutluluk verdi. Bu yarışma süreci bize gösterdi ki gençlik Efendimiz‘i (sav) anlamaya öğrenmeye çok açıklar ve bunun için büyük çaba gösteriyorlar. İnşallah biz Hintli Müslümanalr olarak Hoacefendinin eseri üzerinden dizi belgeseller, yarışmalar yapmaya ve gençliği aydınlatmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçisi Burak Akçapar ise, “Hintli Müslümanlara bizim geçmişten bir borcumuz var. Böyle bir organizasyonla bu borcumuzu ödememiz lazım. Onların eğitime ve okumaya yönlendirilmesi çok güzel projeler. Hintli Müslümanlar böyle bir yarışma ile şiddete başvurmadan protesto yapılabileceğini ispat ettiler. Organize edenleri tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı. AİLECE SONSUZ NUR YARIŞMASINA! Yarışmada birinci olarak 1000 dolarlık ödülün sahibi olan Mühendis Ragıp İqbal, “Efendimizin hayatını anlatan bir çok kitap okudum. Ancak Fethullah Gülen Hocaefendinin Sonsuz Nur eseri bize adeta Efendimizin yaşadığı döneme götürdü. Olayların bu kadar detaylı ve kolay dille anlatılmış olması bize O’nun yaşamını daha iyi anlama fırsatı verdi. Ben birinci oldum ancak öyle hissediyoprum ki en büyük ödül böyle bir sınav vesilesi ile önce kendimiziz O’nu daha iyi anlaması ve sonra Efendimizin adını birçok kişiye ulaştırmaktır. Bize bu fırsatı veren herkese yürekten teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Yarışmaya eşiyle katılan ve 9. olan Hintli Syed Muhammed Mahmood, “Sınava eşimle birlikte hazırlandık. Kimi zaman çıkan soruları birlikte değerlendirdik. Ama en önemli şey rehberimiz olan Peygamber Efendimiz’in hayatını daha iyi öğrenmiş olduk. Kazanmış olduğumuz ödül belki dünyalık birşey ama bizim en büyük kazancımız Efendimiz’i (sav) daha yakından tanımış olmak.” görüşünü dile getirdi.
Eşi Fariha Afreen ise, “Çok şükür Efendimiz’in (sav) hayatını daha yakından öğrencik. O’nun ailesi, eşleri, torunları, çocukları ile neler yaptığını gördük. Bu yüzden yazar Muhammed Fethullah Gülen Hocaefendiye çok teşekkür ediyoruz.“ sözleriyle sevincini paylaştı. SONSUZ NUR, HİNDİSTAN’DAN 52 ÜLKEYE ULAŞTI Yarışmanın ödül törenini Türkiye’den bir grup gazetecinin yanı sıra uluslararası medya temsilcileri de yakından takip etti. Ödül töreni bir Hindistan TV kanalının yaptığı canlı yayınla dünyanın 52 ülkesine aynı anda ulaştı. Birçok yerel kanal ve basının takip ettiği yarışma hakkında bazı televizyonlar ise program ve belgesel çalışmalarına başladı.

Hindistanlı organize heyeti, önümüzdeki yıllarda Hocaefendi’nin diğer bazı kitaplarından da yarışmalar düzenlemeyi hedefliyor. Programa Türkiye’den katılan emekli vaiz Mustafa Özcan da Sonsuz Nur kitabından yapılan sınav fikrinin bütün dünyaya örnek olacak bir proje ve fikir olduğuna değindi. Özcan, Hocaefendinin Sonsuz Nur’da Efendimizin bütün dünyaya miras bıraktığı hayatı ve ahlakını anlattığını sözlerine ekledi .