Üniversite Adaylarının Yüzde 80’i Meslek Seçiminde Kararsız

Türkiye’de günümüzde meslek seçimi aile ve ekonomik sebepler düşünülerek yapılıyor.

Bu da bazı durumlarda yanlış seçimleri beraberinde getiriyor. Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler üzerinde yapılan bir araştırma da bunu doğruluyor. Söz konusu araştırmaya göre, 7 bin 856 üniversite adayı öğrencinin yüzde 80’i hala hangi mesleği seçeceği konusunda kararsız.

Üniversite eğitimi, kişinin yapmak istediği mesleğin şekillenmesinde son adım olarak kabul ediliyor. İlköğretim ve lise eğitimi sonrası üniversite sınavına giren kişi, aile, çevre ya da ekonomik nedenlere bağlı olarak bölüm seçiyor. Seçilen meslek (bölüm) de, belli bir formasyon, bilgi, beceri, ustalık ve ilgi istiyor. Sosyal uyum, yaşam kalitesini belirleyen kararlar, başarı ya da başarısızlığı da beraberinde getiriyor. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’na sayılı günler kala Kayseri Rehberlik Araştırma Merkezi’nin (RAM) yaptığı bir araştırma, karar aşamasına gelen öğrencilerin büyük çoğunluğunun meslek konusunda kararsız olduğunu ortaya koydu. RAM Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Danışma Merkezi görevlileri, 7 bin 856 öğrenciye hangi mesleği seçeceğini sordu. Öğrencilerin yüzde 80’i henüz hangi mesleği seçeceğine karar vermediğini belirtti.

Aynı araştırmada meslek seçme sürecinde en belirleyici unsurun da aile ve ekonomik getiri olduğu belirlendi. Uzmanlar, meslek seçiminin aileye bırakılması ve mesleğe sadece parasal açıdan bakılmasının telafisi güç durumlar doğuracağı uyarısında bulunuyor. RAM Psikoloji Danışmanı Muharrem Eroğlu, meslek seçimi konusunda çalışmaların arttırılması ve yanlış meslek seçiminin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Kişinin ilgi alanı ve yeteneğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Eroğlu, meslek tanıtım günleri, meslekteki kişilerle öğrencilerin buluşturulması ve ailelere yönelik mesleki rehberlik çalışmalarının yanlış seçimleri önleyeceğini kaydetti.

Sanatsal çalışmalarda üstün özellikler gösterebilecek bir bireyin, 'iş garantisi var' diye bambaşka bir alana yönlendirilmesinin yanlış olacağını belirten Eroğlu, “Maalesef ki günümüzde bu durum çokça yaşanıyor. 'Neden bir Mimar Sinan daha yetiştiremiyoruz?' sorusunun cevabı belki de burada saklı.” dedi.

Türkiye'de meslek değiştirmenin doğru bulunmadığını da dile getiren psikoloji danışmanı Eroğlu, mesleki hareketliliğin gelişmiş ülkelerde çok daha fazla olduğunu anlattı. İş değiştirmenin yanlış seçimlerin telafisini kolaylaştırdığını aktaran Eroğlu, “Bu durum iş verimini artırıyor. 40 yaşında Fransızca öğrenen, 57 yaşında meslek değiştirerek kısa süre sonra çok başarılı olan, başarılı olduğu bir alandan farklı bir iş alanına geçerek bundan büyük mutluluk duyan insanlar, buna iyi birer örnektir.” diye konuştu.