Kardinaller Tarihi Seçim İçin Vatikan’a Çekildi

Dünya’nın dört bir yanından Sistine Şapeli’nde bir araya gelen 115 kardinal, yeni papayı seçmek üzere Vatikan duvarlarının ardına çekildi.

Kapalı kapılar ardında gerçekleşecek papalık seçimi öncesi, adaylar arasında hâlâ öne çıkan bir isim görünmüyor. 16. Benedikt’in tarihi istifasından sonra Katolik dünyası, içine düştüğü tehlikeli sulardan kendisini kurtaracak yeni ruhani lider için endişeli bekleyişini sürdürüyor.Kardinaller bu yüzyıllık dini törene, meclis görüşünün gizli kalacağına dair yemin ederek başlıyor. Yemine uymayanlar anında aforoz edilme tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor. Kardinaller dışında, Vatikan’daki tüm çalışanlar aşçı, şoför, güvenlik de dâhil diğer tüm görevliler de bu dini yemine katılıyor. Süre. “Katolik Ruhani Liderin Seçimi Adına” isimli ayinle bu sabah başladı.

Bugün oylamanın ilk turu gerçekleşecek; bununla birlikte Vatikan oyların yakılmasıyla çıkacak dumanın siyah olmasının (papanın seçilemediğini gösteren) bekleniyor. Siyah duman papanın seçilemediğini gösterirken, beyaz duman yeni papanın belirlendiğini ifade ediyor. Dünya çapında Katolikler birkaç gün içinde sona ermesi beklenen Konklav (papa seçimi) için dua ediyor. Vatikan yakınlarında bir kilisede dua etmekte olan Hırvatistanlı rahibe Celestina (62), “Bir karar verilene kadar kardinaller için dua ediyor olacağız; bu da bizim seçimdeki rolümüz.” diye konuştu.

Yaşlı rahibe ayrıca, “Kilise tüm inananların birlikte yolculuk ettiği bir gemi gibidir; ancak şu anda dümende kimse yok.” dedi.

Papalık için üç kişinin adı öne çıkıyor: İtalyan Angelo Scola, Brazilyalı Odilo Scherer, ve Kanadalı Marc Ouellet .