Almanya'da 8 Türk'ün öldüğü yangında Neo Nazi şüphesi

Türk anne ve en küçüğü 6 aylık olan 7 çocuğunun yanarak can vermesi Almanya'da Solingen mi sorusunu akıllara getirdi.

Almanya'da 8 Türk'ün öldüğü yangında Neo Nazi şüphesi
Almanya'nın Stutgart kentinde bir apartmanda çıkan yangında Türk anne ve yedi çocuğu hayatını kaybetti.

Almanya'nın Baden- Württemberg eyaletinde bulunan Backnang kentinde bir apartmanda çıkan yangında aynı Türkiye kökenli aileden, yedisi çocuk sekiz kişi hayatını kaybetti. Stuttgart yakınlarındaki kentte yaşanan ve anne ile yedi çocuğunun öldüğü olayla ilgili açıklama yapan polis sabaha karşı çıkan yangının kısa sürede binayı sardığını açıkladı. Yangının, yüzlerce itfaiyecinin yoğun çabasıyla saatler sonra kontrol altına alındığı belirtildi.

'SOBADAN OLABİLİR '

Yangının nedeni henüz kesin olarak tespit edilemedi. Ancak polis sobadan ya da elektrik kontağından kaynaklanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Apartmanın giriş katında Alman Türk Derneği'nin bulunması sabotaj ihtimalini akıllara getirdi. Polis sözcüsü ise, şimdilik yangının aşırı sağcılar tarafından yapılan bir kundaklama sonucu çıktığına ya da yabancı düşmanı bir saldırı olduğuna dair bir kanıta rastlamadıklarını açıkladı. Yangının nedenine ilişkin incelemeler sürüyor.

EN KÜÇÜĞÜ 6 AYLIK, 7 ÇOCUK VE ANNE CAN VERDİ


Afyonkarahisarlı olduğu belirlenen 10 çocuklu aileden yaşamını yitirenlerin isimleri ve yaşları şöyle: Anne Nazlı Özcan Soykan (40) ve çocukları, Hatice (17), Yılmaz (14), Abdülkadir (8), İzzet (7), Yasin (6), Ahmet (3) ve Murat (6 aylık). Yangın sonucu baba İbrahim Soykan'ın ise ağır yaralı olduğu belirtildi. Yangın sırasında anneanne, dayı ve 11 yaşındaki bir erkek çocuğun balkondan kurtarıldığı belirtildi.

Deutsche Welle ise, polis sözcüsü Klaus Hinderer'in, ölenlerin kimlik tesbitinin devam ettiğini açıkladığını aktardı.

Baden Württemberg Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, binada Türkiye kökenlilerin yaşadığını ve giriş katında da Türk-Alman Kültür Derneği'nin bulunduğunu söyledi. Binanın eski olduğuna dikkat çeken Sofuoğlu, bu nedenle yangının kısa sürede yayılmış olabileceğini dile getirdi.

BAŞKONSOLOS: 'DİLERİZ KUNDAKLAMA DEĞİLDİR '

Türkiye'nin Stuttgart Başkonsolosu Mustafa Türker Arı olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Polisin öncelikli olarak dışarıdan bir müdehaleyle yangının çıkmış olabileceği ihtimali üzerinde durmadığını daha çok doğal nedenler üzerinde yoğunlaştığını ifade eden Başkonsolos Arı, 'Yangının asıl sebebi yetkililerin içeriye girip konuyu araştırmasıyla ortaya çıkacak ' şeklinde konuştu. Almanya'daki Türkiye Büyükelçiliği, Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu'nun da olay yerinde incelemelerde bulunduğunu duyurdu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise yaptığı açıklamada, Almanya'daki yangınla ilgili duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Bozdağ, açıklamasında, yangının çıkış nedenini, yetkililerin çalışmalarını yakından takip ettiklerini vurguladı. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Almanya'dan, yangının gerçek nedeninin hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturmasını ve açıklamasını beklediklerini söyledi ve 'Dileriz ki bu bir kundaklama hadisesi değildir ' diye konuştu.

2008 YILINDA BACKNANG'DA TÜRK APARTMANINI KUNDAKLADILAR

Backnang'da 9 Türk ailesinin kaldığı bir apartman 2008 yılında ırkçılar tarafından kundaklanmıştı. Son yangında da Neo Nazi şüphesi akıllara geliyor.

YANGINLARDA IRKÇI SALDIRI İDDİASI

Almanya'da daha önce de, Türkiye'den gelenler dahil göçmen kökenlilerin oturduğu bazı binalarda çıkan yangınlar, ırkçılık kaynaklı kundaklama şüphesini beraberinde getirmişti. Bazıları iddia boyutunda kalırken, bir kısmının da kundaklama olduğu anlaşıldı. Türkiye'de ilk yankı uyandıran, Mayıs 1993'te Solingen'de meydana geldi. Bir Türkiyeli göçmenin evi dört neo- Nazi tarafından kundaklandı ve beş kişi hayatını kaybetti. 2008'de Ludwigshafen'deki yangında 9 Türkiyeli yaşamını yitirdi. Olay, 'Solingen faciasını ' hatırlatırken, yetkililer yangının kundaklama olmadığını açıkladı. Ekim 2010'da yine Solingen'de dört Türkiye kökenli ailenin oturduğu binada çıkan yangın paniğe neden oldu. Bina sakinleri aynı binada dört kez yangın çıktığını, kundaklama olabileceğini söyledi. 2011'de Berlin'de Türkiye ve Bulgaristan kökenli göçmenlerin oturduğu bir binada çıkan yangında üç kişi öldü. Ekim 2012'de Bremen'de Türkiye kökenlilerin oturduğu iki apartman kundaklandı. Olay ırkçı nedenlerle yapıldığı şüphesiyle tedirginlik yarattı.