Bm Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı…

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Türkiye'nin kadın hakları konusunda dünyanın birçok ülkesine oranla ileri noktada olduğunu belirterek, “‘BM Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı’ ile kadın hakları konusunda önemli kazanımlar elde edilecek” dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Swiss Otel’de gerçekleştirilen ‘Birleşmiş Milletler (BM) Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı’ toplantısına katıldı.

BM, Sabancı Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Güler, kadın ve erkek eşitliği konusunu gündemine taşıdı. İçişleri Bakanlığı'nın, kadın hakları ve cinsiyet eşitliği konusunda mahalli idareler eliyle birçok projeyi hayata geçirdiğini söyleyen Güler, “Yapılan yasal düzenlemelerle büyükşehir belediyelerinin kadınla ilgili faaliyetler yürütmesi zorunlu hale getirildi.

Bu kapsamda yurt genelinde sığınma evleri açıldı, BM ile 2006-2010 yılları arasında ‘Kadın Dostu Kentler’ projesi uygulandı” dedi.

‘BM Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı’ ile kadın hakları konusunda önemli kazanımlar elde edileceğine dikkat çeken Bakan Güler, çalışmalar sonucu elde edilecek deneyimlerin mevzuat çalışmalarına katkı sunabileceğini dile getirdi. Türkiye'nin kadın hakları konusunda dünyanın birçok ülkesine oranla ileri noktada olduğunu belirten Güler, gerçekleştirilen ortak programla Türkiye’nin, kadın hakları ve cinsiyet eşitliği alanında kapılarını daha da açacağını kaydetti.

“BU ORTAK PROGRAMLA BU BİLİNCİN OLUŞTURULMASI VE YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ” Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 2006-2010 yılları arasında ‘BM Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı'nı desteklediklerini ifade ederek, program kapsamında önemli kazanımlar elde ettiklerini ve ilk deneyimlerden cesaret alarak, 3 yıl sürecek yeni bir ortak programa başladıklarını bildirdi. Kadın haklarının geliştirilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının, Türkiye'nin en temel meselesi olması gerektiğini söyleyen Sabancı, “Bütçe kesintilerinden ve kamu hizmetlerindeki değişikliklerden genellikle kadınlar olumsuz etkileniyor. Bu ortak programla bu bilincin oluşturulması ve yaygınlaştırılması için çalışacağız” diye konuştu.

BM'nin Türkiye Koordinatörü Shahid Najam, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal alanlarda önemli ilerlemeler elde ettiğini dile getirerek, “Kadınlara karşı ayrımcılık, istihdama ve karar alma mekanizmalarına katılımın önündeki engeller, siyaset alanındaki yetersiz temsil ve şiddetin önlenmesi konularında atılması gereken birçok adım var. Uygulamaya konulacak program, yerel yönetimlerin ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışan kamu ve sivil toplum kuruluşların kapasitesinin geliştirilmesini amaçlıyor” şeklinde konuştu

Kaynak: İHA