''Buzkashi Boys'' Filminin Genç Afgan Oyuncuları, Oscar Törenine Katılmaya Hazırlanıyor

''En İyi Kısa Aksiyon Filmi'' dalında Oscar'a aday gösterilen ''Buzkashi Boys'' filminin iki küçük Afgan oyuncusu, 24 Şubat'ta yapılacak ödül törenine katılmaya hazırlanıyor.

Yaklaşık 5 yıl Afganistan'da yaşayan Amerikalı Sam French'in çektiği 28 dakikalık film, biri sokaklarda yaşayan diğeri ise bir demircinin oğlu olan iki beş parasız erkek çocuğunun arkadaşlığını ve günün birinde buzkaşi oyuncuları olma düşlerini anlatıyor.

Yıllardır iç savaşın yaşandığı Afganistan'da film endüstrisini canlandırmak amacıyla kar amacı gütmeyen Afgan Film Projesi başlattığını belirten 36 yaşındaki French, filminin Oscar'a aday gösterileceğini aklından bile geçirmediğini, Oscar adaylığının çok büyük bir sürpriz olduğunu belirtti.

-Muhammadi, uçağa bineceği için heyecanlı-

Filmde demircinin oğlu Rafi'yi canlandıran 14 yaşındaki Favad Muhammadi, 7 yaşından bu yana başkent Kabil'de hediyelik eşya dükkanların olduğu bir sokakta yabancılara harita ve sözlük satıyor.

Daha önce ne uçağa binen ne de yaşadığı kentin dışına çıkan Muhammadi, şimdi Hollywood yıldızları ile kırmızı halıda yürümeye hazırlanıyor.

Bir gün pilot olmayı hayal eden Muhammadi, Oscar törenine katılmaktan çok uçağa bineceği için heyecanlı.

Babasını birkaç yıl önce kaybeden, annesi ve 6 kardeşi ile yaşayan Muhammedi, canlandırdığı karakterin kendisine oranla çok daha zor bir hayatı olduğuna işaret etti. Muhammedi, ''babası, Rafi'den zorla demirci olmasını istiyor. Ailem, beni seyyar satıcılık yapmaya hiçbir zaman zorlamadı. Bu, tamamen yapmak benim fikrimdi. Annemin ve kardeşlerimin karnını doyurmak için para kazanmak istedim'' dedi.

Filmde evsiz Ahmed'i ise Afganistan'ın tanınmış oyuncularından birinin oğlu olan Jawanmard Paiz canlandırıyor.

5 yaşından bu yana filmlerde oynayan ve Cannes film festivaline giden Paiz, filmin çekimleri sırasında Muhammedi'ye oyunculukla ilgili tüyolar vermiş.

Filmin senaryosunu yazan ve yapımcılığını da üstlenen French, Muhammedi ile Paiz'i ödül törenine katılmak üzere Los Angeles'a getirebilmek için bir kampanya düzenleyip 10 bin dolar toplamış.

Paranın bir kısmı, Muhammedi'nin eğitimi için kullanılacak.

Afganistan'da film endüstrisinin tarihi, 20. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor. Film endüstrisi, eğlenceyi yasaklayan, sinema salonlarını kapatan Taliban'ın iktidarı sırasında büyük darbe almış. Oyuncular ve film endüstrisi çalışanları, ülkeyi terk etmek zorunda kalmış ve ancak 2001'deki Amerikan operasyonundan sonra evlerine dönmüşler.
Kaynak: AA