Şehir İçi Minibüs Ücretlerine Yapılan Zam, Protesto Edildi

Edirne Belediye Meclisi tarafından şehir içi minibüs ücretlerine zam yapıldı.

Belediye Meclisi'nin Şubat ayı toplantısı, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi başkanlığında yapıldı.

Gündem maddelerinin görüşülüp, karara bağlanmasının ardından AK Parti grubu tarafından, Belediye Meclisi'nin Ocak ayı toplantısında gündeme getirilen ''şehir içi minibüs ücretlerine yapılması planlanan zamla'' ilgili önerge sunuldu.

Önergeyle ilgili söz alan Edirne Toplu Ulaşım Sistemi Başkanı ve AK Parti Belediye Meclis Üyesi Serkan Oltandiken, ulaşım sisteminin ve minibüs şoförlerinin sıkıntıları olduğunu, bu nedenle konunun tekrar görüşülmesini talep ettiklerini söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de Türkiye'de dünyanın en pahalı mazot ve benzinin kullanıldığını savundu.

Göreve geldiği 2004 yılında minibüs ücretlerinin 1 lira olduğunu, fiyatların 9 yılda yüzde 50 zamla 1,5 liraya ulaştığını anlatan Sedefçi, ''Tam 9 yılda yüzde 50 zam almış minibüsçüler. O zaman mazot 1,35 liraymış, şu anda mazot 5 lira sınırına geldi. 3 kat artmış mazot fiyatları, parça fiyatları, ulaşım fiyatları yüzde 50 artmış'' dedi.

''Ben çok meraklı değilim belediye başkanı olarak zam yapmaya'' diyen Sedefçi, ''Halktan tepki almak benim hiç hoşuma gitmez. Ama bir de işin gerçeği var. Hayat bu kadar pahalılaşıyorsa, minibüsçü esnafından da iyi hizmet, iyi ulaşım şartları oluşmasını istiyorsak, bu adam aç karnına insanlara güle oynaya hizmet verme şansına kavuşmaz. Onun da karnını doyurması lazım ki hizmet verebilsin'' diye konuştu.

Sedefçi, konuyla ilgili CHP grubunda alınan kararın geçerli olduğunu, toplantının ardından karara şerh koyan CHP İl Başkanı Teoman Özdöl'ü partinin disiplin kuruluna vereceklerini, Ankara'ya giderek konuyu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na kadar taşıyacağını belirtti.

Belediye olarak yaptırdıkları ankette Edirne'deki en büyük sorunun ulaşım olarak tespit edildiğine dikkati çeken Sedefçi, ''Ben kararın alınmasından yanayım. Minibüsçüler şu anda sıkıntılılar, onların sorunlarını bir nebze olsun çözmek zorundayız'' ifadesini kullandı.

Sedefçi'nin konuşmasının ardından zam teklifi ile ilgili oylama yapıldı. Teklif 5'e karşı 17 oyla kabul edildi.

Teklifin kabulüyle 1 lira olan öğrenci biniş ücreti 1,15 lira, 1,50 lira olan sivil biniş ücreti 1,65 lira, 2 lira olan kartsız biniş ücreti de 3 lira olarak belirlendi.

-Karar protesto edildi-

Meclis toplantısına katılan vatandaşlar, zam kararını alkışlarla protesto etti.

Edirne Halk Meclisi Derneği Başkanı Şükrü Benli, teklifi onaylayan meclis üyelerine tepki gösterdi.

''Yazıktır bu halka, yazıktır bu millete'' diyen Benli, Sedefçi'nin talimatıyla kendisini meclis salonundan çıkarmak isteyen güvenlik görevlilerine de karşı çıktı.

Kaynak: AA