Muhbirlere 20 Milyon Euro Ödenek İddiasına Yalanlama

Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı, Bild gazetesinin "muhbirlere yıllık yaklaşık 20 milyon Euro ödenek ayrıldığına" ilişkin haberini yalanladı.

Hükümetin ödenek konusunda hesap vermek zorunda olmadığını söylemesi Sosyal Demokrat Parti (SPD) sıralarında tepki görürken, Hür Demokrat Partili (FDP) Serkan Tören, ödemelerdeki kontrolü artırmak gerektiğini dile getirdi.Bild gazetesi, gizli bütçe belgelerine dayandırarak edindiği bilgilere göre, Federal Anayasa Koruma Teşkilatı (BfV) ile birlikte çalışan muhbirlere yıllık 19 milyon 534 bin Euro para ödeneceğini iddia etti. Gazete, bu tutarın 2,4 milyon Euro'sunun muhbirlere prim olarak ödendiğini yazdı. Habere göre, muhbirlik ödeneğinde en fazla tutar 5,4 milyon Euro ile casusluk için kullanılan teknik malzeme teminine ayrılırken, muhbirlerin seyahat giderleri için 4,3 milyon, iş yapma ve gizli ofisler için ise 1,8 milyon Euro harcanması öngörülüyor. BfV ise ortaya atılan bu iddiayı reddetti.MUHBİRLER PARAYI NAKİT ALIYORDiğer yandan konuyla ilgili Sol Parti'nin soru önergesini cevaplayan Federal Hükümet ise muhbirlerin parayı makbuz karşılığında nakit aldığını açıkladı.

Hükümetin, muhbirlerin aldığı ödemeler konusunda hesap vermek zorunda olmadığını belirtmesi, Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) İç Politika Uzmanı Stephan Mayer, muhalefetin tepkisini aldı. Mayer, muhbirler olmadan bu işin yürüyemeyeceğinin bilindiğini ifade ederek, "Aşırı fikirleri olanlar halkın vergileriyle finanse edilemez." dedi.

FDP'li Federal Milletvekili Serkan Tören ise kendisini korumak isteyen demokrasilerde bu gibi muhbirlere ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, "Her devlette muhbirler vardır ve muhbirler önemlidir. Devlet kendisini korumak istiyorsa, o zaman bunlara ihtiyacımız var ve kaldıramayız." diye konuştu.

Ancak bu tür muhbirlerin parlamenterlerin de kontrolü altında olması gerektiğini kaydeden Tören, "Şu anda muhbirlere kontrolsüz bir ödeme yapılıyor. Bu durumda kontrolü yükseltmemiz lazım." ifadelerini kullandı.Federal Anayasa Koruma Teşkilatı'nın ırkçı parti NPD içinde faaliyette bulunan ve NSU üyesi Uwe Mundlos ile irtibatta olduğu ileri sürülen muhbir Corelli'ye 180 bin Euro ödediği ortaya çıkmıştı. Corelli takma adıyla Thomas R.'nin yıllarca para karşılığında istihbarat teşkilatına NPD çevresinden bilgi aktarmıştı .