(özel Haber) Kck'dan Tahliye Olan Eski Başkan Süreci Değerlendirdi

KCK ana davasında geçtiğimiz gün tahliye edilen Diyarbakır eski Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, çözüm süreciyle ilgili değerlendirmede bulundu.

(özel Haber) Kck'dan Tahliye Olan Eski Başkan Süreci Değerlendirdi
Anlı, “Ne yaparsak yapalım, ne kadar bu işi farklı arayışlarla çözmeye çalışırsak çalışalım başka bir alternatifimiz yok. Barışmayı becermek zorundayız” dedi

19 Şubat günü KCK ana davasından 3 yıl 3 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen eski belediye başkanı Fırat Anlı, Türkiye’de gelişen çözüm sürecini değerlendirdi. Anlı, yaşanan çözüm sürecinin en temel farkının herkesin çok büyük tecrübeye sahip olduğunu ve bunun kaçınılmaz bir şekilde ortaya çıktığını belirterek, “Ne yaparsak yapalım, ne kadar bu işi farklı arayışlarla çözmeye çalışırsak çalışalım başka bir alternatifimiz yok. Barışmayı becermek zorundayız” diye konuştu

“ARTIK BASİT HATALAR YAPMAYACAĞIZ” Barışmanın çok uzak bir kavram olmadığını belirten Anlı, toplumlar arasında ortak yaşamı engelleyecek bir sıkıntının olmadığını vurguladı. Anlı, geçmiş dönemlerde yapılan hataların tekrarlanmayacağını ifade ederek, “Çok ciddi ve temkinli olma durumu var, bu sağlıklıdır. Geçmişte yaşanan sıkıntılardan kaynaklı insanlardan kiminde tereddütler oluştu. Ben bunun da olağan olduğunu düşünüyorum. Çünkü ince bir buz tabakası üzerinde bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Her an kırılabilecek bir buz tabakasıdır. Herkesin dikkatli ve hassas olması gerekiyor. Devlet, kendi istediği çözümü bugüne kadar elde edebilmiş olsaydı belki bugünkü çözüm süreci dediğimiz olguya ihtiyaç olmazdı. Hepimiz gönüllü ve istekliyiz. Ama bunu yapabilecek cesarete sahip miyiz? İşte bu sürecin farkı, bu konuda daha cesur bir imkana kavuştuk” ifadelerini kullandı

“HÜKÜMETİN ADIMLARINI DESTEKLEMEK GEREKİYOR” Hükümetin önceki çözüm sürecinden farklı olarak, daha bütünsel bir yaklaşım sergilemesi, İmralı sürecinde Öcalan ile görüşmeleri başlatarak, bir yerde ezber bozmasını önemsediğini anlatan Anlı, hükümetin bu konuda attığı adımların desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Anlı “İkinci heyetin İmralı’ya gitmiş olması, iki aydır sürmekte olan karamsar tablonun ortadan kaldırmasını sağladı. Bir sis bulutu içinde ilerlemeye çalışıyorduk. Bu sis bulutu kısmen dağıldı. İkinci heyetin gitmesiyle daha somut şeyler konuşuldu. Mektuplardan söz ediliyor, belki Mart ayında çok daha somut adımların atılabilmesi söz konusu olur. Bizim üzerimize düşen bunu cesaretlendirmektir. Bir yandan silahsızlandırma, bir yandan silah dışı alternatif çözüm yöntemlerini esas alabileceği bir ortamı sağlamaktır. Bir yandan da Kürt sorununu konuşmak gerek. Örneğin PKK ateşkes ilan edip, sınırların dışına çekebilir, hatta PKK bir bütün silahı terk etmeyi kararlaştırabilir. Peki bu Kürt sorunu çözümünde nasıl bir etki yaratacak? Bizim bunu ihmal etmememiz gerekiyor. Çünkü Kürtlerin halen kimliksel, siyasal, sosyal örgütlenme haklarına kadar bir çok haklarında değişim olmadı. Bu konuda atılması gereken çok adım var. Hepimiz bu sürecin sağlıklı bir zeminde yürümesi için olası riskleri azaltacak, provokasyonları engelleyebilecek ve şunu unutmadan herkes bu barışın yanında olmayabilir ama biz güçlü irade ortaya koyabilirsek, bunu bertaraf etme imkanı bizim elimizdedir” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN YENİ BİR İDARİ MEKANİZMAYA İHTİYACI VAR” AK Parti’nin başlattığı çözüm süreci kapsamında Türkiye’nin yeni bir idare mekanizmaya da ihtiyaç duyulduğunu aktaran Fırat Anlı, hükümetin kendisine ait bir ajandası olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Anlı, "10 yıldır güçlü bir şekilde iktidarda olan bir hükümettir. Bunu her şeyden önce görmek lazım. Türkiye tarihinde eşine rastlanmayan bir halk desteğine sahip oldu. Yüzde 50 oranında bir halk desteği var. Parlamentoda çoğunluğa sahip. Sayın Başbakan Erdoğan, bu açıdan karizmatik bir lider. Bunu da görmek lazım. Türkiye toplumu açısından şu an alternatifi olmayan bir pozisyonda. Böyle baktığımızda, Türkiye’nin kabuk değiştirdiğini görüyoruz. Ben sadece hükümetin değil, bu konuda devletin ya da devlet aklının bir bütün Türkiye birleşeninin ortak çatının bir arayış içerisinde olduğu ve bu arayışının bir karşılığı olduğunu düşünüyorum. 90 yılı bulan bu cumhuriyet artık bu sorunu çözme noktasında yavaş yavaş kapasitesini yitirmeye noktasında. Yeni bir idari mekanizmaya ihtiyaç var. Türkiye idari ve siyasal yapı değişikliğine ihtiyaç var. Türkiye’deki resmi ideolojik algıların terk edilmesi gerekiyor. Böyle baktığımızda bunun Kürt sorununa çok yakın bağları var. Çünkü ulus devlet mantığıyla kurgulanmış olan Türkiye Cumhuriyeti, Kürtlere de, diğer etnik unsura ve farklılıklara kapılarını kapatmıştı. Kapılarını açma süreci bir açıdan Türkiye’nin yönetim mekanizmalarını değişmek durumunda olacağı, resmi ideolojinin terk edip, çok kimlik, çok renkliği tanıyan bir yapıya ulaşması gerek” dedi.

“BEŞİR ATALAY GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİNDE BULUNDU” Önceki gün Diyarbakır’da çeşitli incelemelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın kendisiyle bir görüşme yaptığını anlatan Anlı, Atalay’ın kendisine nezaket ve geçmiş olsun ziyaretinde bulunduğunu belirtti.

Anlı, “Sayın Atalay, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Onun ötesinde çok ayrıntılı ve derinlemesine bir sohbetimiz olmadı. Daha önceki görüşmelerimizde ilettiğimiz talepler benzerdi, o talepleri yineledik. Bunu kamuoyu önünde de ifade ediyoruz. Sayın Atalay’ın kamuoyuna yansıyan görüşleri biliniyor. Kapalı kapılar ardında yaptığımız bir görüşme değildi. Bu sürecin dili ve ruhu buna uygun değil. Bulunduğumuz masada bakan, milletvekilleri, bürokratlar ve çok kişi vardı. Sadece bir nezaket ve geçmiş olsun ziyaretiydi. Ama fırsatı yakalamışken, yargılandığım KCK davası adı altındaki operasyonlarda yüzlerce arkadaşım tutuklandığını söyledim. Bunların arasında milletvekili, belediye başkanı, avukat, gazeteci ve çok sayıda arkadaşlarımızın tutuklu bulunduğunu ilettim. Ben döndüm ama arkadaşlarımızın özgürlüğü sağlanmayana kadar çözüm süreci denilen ve toplumsal destek istenilen meselenin bir biçimine kafa karışmasına sebep olacağını düşünüyorum. Aynı pozisyonda arkadaşlarımız cezaevinde kalmaya devam ettikçe, bizler çok huzurlu olmayacağız” diye konuştu

“PKK ELİNDEKİ TUTSAKLARI SERBEST BIRAKIR” Çözüm süreci kapsamında atılacak ilk adımlar arasında yer alan PKK’nın elindeki tutsakları bırakılma konusuna değinen Anlı, PKK’ya talep yapıldığı takdirde tutsakların bırakılacağını öne sürerek, “Örgütün önceki pratiklerine baktığımızda tecrübeyle sabittir. Örgüt talep halinde serbest bırakır. İlgili kurumlar insan hakları örgütleri, siyasal partiler ya da sivil toplum örgütleri girişimde bulunduğunda PKK bu konuda daha kolaylaştırıcı bir tutum sergiledi. Elindeki asker, polis, kamu görevlilerini çok rahatlıkla serbest bırakılabildi. Tabi güvenlik koşulları sağlanarak. Bugün de ben özellikle Pervin Buldan’ın açıklamasından sonra da eğer böyle bir ifade de bulunulmuşsa PKK mutlak suretle buna uyar. En kısa zamanda oradaki insanların özgürlüğüne kavuşacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

“BİZLER HABUR SÜRECİNİN KURBANLARIYIZ” KCK’dan tutuklanmasını Habur süreciyle ilişkilendiren eski Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, yeni çözüm sürecinde KCK’dan tutuklu olanların serbest bırakılıp bu sürece katkı sağlayacağını ifade etti.

Anlı, “Bütün arkadaşlarımızın tutuklanmasını gerektiren bir durum yok. Bizler Habur süreciyle başlatılan girişimin akamete uğramamasının kurbanlarıyız. Bundan dolayı biz tutuklandık. O süreç gelişseydi belki arkadaşımız serbest kalacaktı. Bu operasyona karar verenlerin bu yanlışlığı görmesi ve yargının da daha özgürlükçü bir yaklaşımı ve sürece denk bir yaklaşım esas alarak arkadaşlarımızın bir an önce ailelerine katılmasını sağlamalı. Bu çözüm sürecine müthiş bir katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA