Ab’den Ukrayna’ya Reformlar İçin Mayıs’a Kadar Süre

Geçtiğimiz yıl AB ile siyaset ve ekonomi alanlarında imzalayacağı anlaşmalar bazı engellere takılan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, Brüksel'de düzenlenen AB-Ukrayna zirvesine katıldı.

Viktor Yanukoviç, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Basın toplantısında konuşan Van Rompuy, zirvede odak noktasının siyasi yargılamalar, seçim yasaları ve ortaklık anlaşması konularının olduğunu söyleyerek, AB’nin, Mayıs ayına kadar Ukrayna'dan yargı ve insan haklarıyla ilgili somut reformlar talep ettiğini vurguladığını belirtti.

AB Komisyonu Başkanı Barroso da, Ukrayna’yla görüşülen ortaklık anlaşmasının en ileri düzey anlaşma olduğunu belirterek, bu anlaşmanın hem AB’ye hem de Ukraynalı vatandaşlara somut faydalar sağlayacağını belirtti.

Anlaşmanın öngördüğü kapsamlı serbest ticaret alanının, Ukrayna’ya dünyanın en büyük iç pazarına giriş olanağı tanıyacağını söyleyen Barroso, gelişmiş ticaret, yatırım ve ekonomik yenileştirme açısından da önemli yarar sağlayacağını kaydetti.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ise, Ukrayna’nın yüzleştiği ekonomik zorlukların farkında olduklarını belirterek, AB’nin, Ukrayna’nın ekonomik gelişimine büyük önem verdiğini ifade etti.

Kaynak: İHA