Rusya 'vatan Müdafaacıları Günü'nü Kutladı

Rusya’da gelenek olarak 23 Şubat’ta kutlanan ve halk arasında 'Erkekler Günü' olarak da bilinen "Vatan Müdafaacıları Günü", tüm ülke genelinde coşkuyla kutlandı.

Kızıl Ordu’nun 1919 yılında kuruluşunun 95. yıldönümü manasına gelen 23 Şubat Bayramı, tüm ülke genelinde olduğu gibi Moskova’da da on binlerce insanın katıldığı sokak yürüyüşleri ve mitinglerle kutlandı. Rusya Komünist Partisi tarafından Moskova’nın Puşkinskya Meydanı’ndan Kremlin’e doğru gerçekleştirilen sokak yürüyüşü, Kızıl Meydan yakınlarındaki Devrim Meydanı’nda düzenlenen mitingle sona erdi.

Çoğu yaşlılardan oluşan yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı mitingde yapılan konuşmalarda, bir zamanlar dünyanın en güçlü ordusu sayılan Kızıl Ordu’nun artık yok edildiğine ve çağdaş Rusya Ordusu’nun ise ülkeyi müdafaa edecek güçte olmadığı savunulurken, hükümetten ordu reformlarını durdurması ve eski Kızıl Ordu’nun yeniden canlandırılması talep edildi.

Ellerinde eski SSCB bayrakları ve Stalin posterleri bulunduran göstericiler, sık sık “Yaşasın Kızıl Ordu”, “Putin çetesine hayır” sloganları attı. Bir posterde ise Stalin’in ikon halinde yer alması dikkat çekti

İHA’ya açıklamada bulunan Sergey Borisov isimli Rus vatandaşı, "23 Şubat Bayramı büyük SSCB devletimizin bize miras bıraktığı güzel bir bayramdır. Bu bayram ayrıca Kızıl Ordu’nun yenilmezliğinin bir simgesidir. Bu bayramı kutlarken aynı zamanda eski SSCB’deki tüm hoş gelenekleri de sevgiyle hatırlıyoruz" şeklinde konuşurken, Alla Koreçkova isimli diğer bir katılımcı ise, "23 Şubat gerçek bir halk ordusunun kuruluş yıldönümüdür. Bu yenilmez orduya maalesef 1991 yılında ihanet edildi. Ama biz inancımızı kaybetmedik. Bir gün mutlaka ordumuzun yeniden canlanacağını ve ülkemizi layık olduğu şekilde koruyacağından eminiz" dedi.

Bu arada, başkentteki çok sayıda miting dolayısıyla, bugün yaklaşık 10 bin Rus polisinin, sokaklarda güvenlik önlemi aldığı bildirildi.

Kaynak: İHA