Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bu yıl 20 koruyucu iş yeri açacaklarını ve zihinsel engelli çocukların istihdam sorunlarını da bu şekilde çözeceklerini belirterek, ''Onun için de İŞKUR ile hibe programı geliştirdik. 150 bin lira hibe ile süreci başlatıyoruz. Bu yıl içerisinde 20 korumalı iş yerini hayata geçirmiş olacağız'' dedi.

Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde hayata geçen ve sivil toplum kuruluşları eliyle yürütülen yeni özürlülük politikası kapsamında Ümraniye'de açılan Elin Elimde Derneği Ali Çebi Umut Evi'nin açılışında konuştu.

Organizasyonun, hedeflerinin devamı niteliğinde olduğunu belirten Şahin, ''Koğuş sisteminden çıkıyoruz, çocuklarımızın evleri olacak'' dediklerini ve bu yönde çalıştıklarını kaydetti.

Çocuk evlerinin, zihinsel engelli çocuklarla olman kısmının Umut Evi olduğunu, 5 çocuğa bir daire tuttuklarını, gönüllülerle beraber bu dairenin içerisini çocuklara uygun şekilde organize ettiklerini anlatan Şahin, çocukların bu evler sayesinde çok mutlu olduklarını aktardı. Şahin, şöyle devam etti:

''Çocuklarımız, 'Bir halıya basıyoruz, bir adresimiz var, komşularımız var' diyerek mutluluklarını ifade ediyor. 'Mutfağa giriyoruz, yemek yapıyoruz. Temizlik yapıyoruz' diyorlar. Yani sorumluluk çok önemli bir şey. Yani o öz güvenin gelişmesi için yuvanın sıcaklığını hissetmeleri gerekiyor. Bu durum akademik başarılarda kendi bireysel rehabilitasyondaki başarıya da etkiliyor. İkinci aşamada zihinsel engelli çocuklarımız için koruyucu iş yerini çalışma bakanımızla beraber yaptık. Bu yıl 20 tane koruyucu iş yeri açıyoruz. Yani zihinsel engelli çocuklarımızın istihdamlarını da bu şekilde hallediyoruz ve onun için de İŞKUR ile hibe programı geliştirdik. 150 bin lira hibe ile süreci başlatıyoruz. Bu yıl içerisinde 20 korumalı iş yerini hayata geçirmiş olacağız. Amacımız, bu çocuklarımızın istihdam olanaklarını geliştirmek, alternatifler sunmak, onların potansiyelini kullanmak, ekonomiye katkıda bulunmalarını sağlamlak ve onların kalkınma hamlesi içerisinde yerini almasını sağlamaktır. Türkiye'deki toplam 20. evimiz. Bunların hepsi paketin parçaları. Mesela bugün Serebral Palsili çocuklar için de bir çalışma yaptık. Onlara baktığınız zaman çok özel alanlar. Hem beyin olarak hem algı sorunları var hem de kaslarında sorunları var. Onların çok daha özel bir şekilde rehabilite edilmesi gerekiyor. Sabancı Vakfı ile bu çalışmayı da yaptık. Biz ihtisas alanı içerisinde her grup için otistik, şizofren, down sendromlu her birinin kendi alanında ilerlemelerini sağlayacak, daha özel yöntemeler hayata geçiriyoruz. Bugün de bu Umut Evi sayılarını çoğalttığımız zaman, zihinsel engelli çocuklarımızın önündeki engellerin azaldığı bir sürecin takipçisi olacağız.''

-Umut Evi Projesi-

Bakanlık bünyesinde yapılandırılması planlanan ve sivil toplum eliyle bu yönde yürütülen projelere destek verilmesi için kararlaştırılan umut evleri, bakım merkezlerinde kalan özürlülerin daha bağımsız bir yaşama hazırlanmasını sağlamak üzere, büyük bakım kurumlarından daha küçük, ev ortamında hizmet alabileceği, bu evlerde ihtiyaçlarının karşılanacağı ve sosyal yaşama daha fazla uyum sağlayabilecekleri bakım hizmeti amaçlıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Elin Elimde Derneği arasında imzalanan protokol kapsamında, Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi'ne bağlı Elim Elinde Umut Evi ve Ali Çebi Umut Evi'nde 8 engelli ikamet etmeye başladı.

Muhabir: Hatice Şenses - Bayram Akcan

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
Kaynak: AA