Kuzey Kore Başarılı Nükleer Deneme Gerçekleştirildiğini Açıkladı

Kuzey Kore hükümeti, ülkede meydana gelen 5.1 şiddetindeki deprem sonrası yaptığı açıklamada başarılı bir nükleer denemede bulunduklarını ifade etti.

Kore Merkez Haber Ajansı’ndan (KCNA) yapılan açıklamada “Hafif nükleer aygıt kullanarak güvenli ve mükemmel bir şekilde yüksek düzeyde yürütülen nükleer denemenin ekolojik çevre üzerinde herhangi bir olumsuz etki teşkil etmediği teyit edilmiştir” denildi. Ajans ayrıca, “Nükleer denememiz, uydu fırlatmak için ülkemizin haklarını ihlal eden ABD’nin pervasızca düşmanlığına karşı, milli güvenlik ve egemenliğimizi korumak için alınan önlemlerin bir parçası olarak gerçekleştirilmiştir” denildi.

Yapılan açıklama sonrası Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ile ABD, Japonya gibi ülkeler Kuzey Kore’ye karşı kınama mesajları yolladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun Kuzey Kore’nin nükleer silahlanmayı bir an önce bırakması gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Barrack Obama ise olayı provokatif bir eylem olarak adlandırarak “Ülkemiz kendini savunmak için gerekli adımları atmaya devam edecektir” dedi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı sözcüsü Kim Min-Seok ise henüz uranyum kullanıldığına dair bir belirlemeye ulaşmadıklarını belirterek nükleer denemenin 6 ila 7 kiloton gücünde olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı.

Kuzey Kore hükümeti 2006 ve 2009 yıllarında da benzer nükleer denemeler yapmış ve başta Japonya ve ABD olmak üzere birçok dünya ülkesi tarafından kınanmıştı .
Kaynak: İHA