Arabulucular İlk Toplantısını Yaptı

Hukuki uyuşmazlıklarda devreye girmek için oluşturulan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce kabul edilip yasallaştırılan avukatlardan oluşan "Arabulucular" Samsun'da ilk toplantısını yaptı.

Arabulucular İlk Toplantısını Yaptı

Dünyada İngiltere, Almanya, Hollanda, Belçika, ABD gibi ülkelerde uzun yıllardır uygulanan bir yöntem olan arabuluculuk artık Türkiye’de de uygulanmaya başlayacak. Bu kanun ile kişiler arasındaki ihtilafları barışçı yöntemlerle çözüme kavuşturulacak ve mahkemelerin iş yükü hafifleyecek. Söz konusu kanun ile taraflar yabancılar da dahil olmak üzere üzerinde, trafik kazalarından kaynaklanan uyuşmazlıklar, kıdem ihbar tazminatı gibi iş hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar, nafaka uyuşmazlıkları, ceza muhakemesi kanununda belirtilen uzlaşmaya tabi sayılan teksirle yaralama, hakaret, tehdit gibi suçlardan kaynaklanan hukuki anlaşmazlıklar, bankacılık hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar, anonim şirket, limited şirket ve tüm tacirlerin ticaret hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkları, aile hukukundan kaynaklanan boyanma ve velayet dışındaki tazminat talepleri uyuşmazlıkları, tüketici hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar gibi hukuki uyuşmazlıklar mahkeme tarafından bağımsız, tarafsız, arabulucular yardımı ile kendilerinin çözeceği öğrenildi. Tarafların arabulucuya başvurmakta, faaliyeti devam ettirip ettirmemekte özgür olacakları, ister bizzat, isterse avukatları aracılığı ile görüşmelere katılabilecekleri, görüşmeler esnasında ise tamamen eşit haklara sahip olacakları belirtildi

İlk toplantılarını yapan Samsunlu arabulucular yaptıkları açıklamada, "Uyuşmazlıklara ilişkin tüm görüşlerini, çözüm önerilerini çayını yudumlarken özgürce paylaşacak, kendileri ifade etme imkanı bulacaklardır. Görüşmeler esnasında sunulan belgeler, öğrenilen bilgiler tamamen gizli kalacaktır. 6325 Sayılı Yasa gereğince bu bilgi ve belgeler ileride mahkemelerde aleyhlerine delil olarak sunulamayacaktır. Arabulucular, yanında çalışanlar veya taraflar görüşmeler esnasında sunduğunuz bilgi ve belgeleri açığa çıkartır, ifşa ederse altı aya kadar hapis cezası alabileceklerdir. Bu nedenle uyuşmazlıkları çözmede arabuluculara başvurmak, mahkemeye göre çok daha rahat, risk taşımayan alternatif bir çözüm yoludur. Taraflar, arabulucu ile isterlerse, özel toplantılar da yapabilecektir. Anlaşmaya varma halinde arabulucu metnini tamamen tarafların düzenlediği bir anlaşma belgesi düzenleyecektir. Taraflar isterse görevli mahkemeden icra edilebilirlik şerhi alabilecek. İcra edilebilirlik şerhi verilen anlaşma belgesi mahkeme ilamı gibi icraya konulabilecektir. Resmi dairelerde de kullanılabilecektir. Yargılaması devam eden hukuki uyuşmazlıklarda ise hakimden birlikte süre isteyip, bu aşamada da arabulucuya başvurabilecekledir. Mahkemelerde yıllarca sürecek uyuşmazlıkları arabuluculuk sayesinde kısa sürede sonuçlandıracak, mahkeme kapılarında beklemekten kurtulacaklardır. Üstelik yüklü yargı harçları ödemeden arabulucu yardımı ile kendileri çözeceklerdir" dediler.

Arabulucu olmak için, hukuk fakültesi mezunu olmak, mesleğinde beş yıl kıdemli olmak, en az 48 saat arabuluculuk eğitimi görmek, sertifika almak ve Adalet Bakanlığı'nın yazılı ve uygulamalı sınavlarında başarılı olmak gerektiği öğrenildi.
Kaynak: İHA