Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Kocaeli'de (1)

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Türkiye artık şu veya bu sebeple, etnik ve dini nedenlerle insanların problem yaşadığı ülke olmamalıdır. Onun için el birliğiyle bu köklü sorunlarımıza çözüm üretmek zorundayız" dedi.

Ergün, Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM) düzenlenen Kocaeli Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) 9. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, KASİAD'ın hem Kocaeli'ye hem de Türkiye'ye önemli hizmetler yaptığını söyledi.

Ekonomik ve sosyal kalkınma için merkezi idare, yerel yönetimler, üniversiteler, medya ve sivil toplum kuruluşl uyum içerisinde ortak hedefler doğrultusunda hareket etmelerinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Ergün, "Günümüz dünyasında sivil toplum kuruluşları bir ülkede sosyal, ekonomik ve demokratik kalkınma seviyesini gösteren en önemli unsurlardır. Son yıllarda Türkiye'nin yaşadığı muazzam değişimi KASİAD örneğinde olduğu gibi sivil toplum kuruluşlarımız üzerinden de görmek mümkündür" diye konuştu.

"Türkiye büyüdükçe iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının kendilerini daha da geliştiriyor, sivil toplum kuruluşları büyüdükçe Türkiye büyüyor" diyen Ergün, Kocaeli'nin bu anlamda en önemli kavşak noktalardan birisi olduğunu vurguladı.
Ergün, bilişim sektörünün bütün sektörleri yatay kesen ve etkileyen en önemli unsurlardan birisi olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Çünkü akıllı makineler üretiliyor. Evinizdeki kombi, otomobiliniz artık her şey akıllı. Üretim yaptığınız makine akıllı makine. Ne zaman duracağını, ne zaman çalışacağını biliyor. Çünkü bir yazılımla çalışıyor. İnsanın eli, kolu, gözü ve kulağı var. İnsanı bir makine olarak düşünün. Bunlar iş yapma kabiliyeti olan organları. Ama bu iş yapma kabiliyetini insana kazandıran bir sinir sistemi var. Beyinden sinir sistemine giden talimatlar bizim elimizi hareket ettirmemizi sağlıyor. Yalnız bir de onun arkasında bir şey var, akıl. Elini hareket ettireceksin ama ne amaçla yapacaksın? Yazılım sektörü dediğimiz şey insan aklı gibidir. İnsan aklını makinelere ve hayata yansıtmaktır.
Bizim ülkemizde çok büyük bir potansiyel var. Gençlerimizin özeli bu alana odaklanması, bizim de daha çok gencimizi bu alana odaklamamız gerekiyor. Onun için Marmara bölgesini bu konuda önemli merkezlerden birisi haline getiriyoruz. Bilişim sektörünü çok nitelikli yazılımların yapıldığı bir sektör olarak bu bölgeyi Türkiye'de geleceğin merkezi haline getirmek istiyoruz. Bunlar bu bölgenin cazibesini arttıracak olan işlerdir. Böylece birçok küresel firmayı bu bölgeye çekme imkanımız olacak ama arzu ettiğimiz şey, o küresel firmaları çekerken öbür taraftan burada bu konuda küresel firmalar doğmasını sağlamak. Bu alan, böyle fırsatlar sunan bir alandır."
Türkiye'deki güven ve istikrarı temel alan politikalarla bu gelişmelerin kalıcı hale gelebileceğini savunan Ergün, sanayiciler başta olmak üzere bütün reel kesim için gerekli ortamı kurmak ve korumak gerektiğini anlattı.
- "Çözüm sürecinde herkes elini taşın altına koymalı"
Sadece ekonomik hayatta değil, demokratik ve sosyal hayatın her alanında istikrarı artıracak çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Ergün, "Bugün eğer Türkiye'de çözüm süreci diye bir şey devam ediyorsa tamamen bu nedenle devam etmektedir. Türkiye çekişmelerden artık bıkmıştır" ifadesini kullandı.
Engün, "Türkiye artık şu veya bu nedenle etnik ve dini nedenlerle insanların problem yaşadığı ülke olmamalıdır. Hiçbir insan bu konuda ızdırap içinde olmamalıdır. Türkiye, bu yüzden itiş kakış yaşamamalı, insanlığını kaybetmemeli ve enerjisini bu işlerde tüketmemelidir. Onun için el birliğiyle bu köklü sorunlarımıza çözüm üretmek zorundayız. 'Çözümsüzlük, çözümdür' diyemeyiz. Yoksa yeniden Türkiye kendi iç çekişmelerine döner, enerjisini burada tüketir" şeklinde konuştu.

(Sürecek)
Kaynak: AA