İşte Gerçek Yöneticinin Sırrı

Toyota Türkiye AŞ İnsan Kaynakları Geliştirme ve İdari İşler Müdürü İrfan Sarıcı, gerçek yöneticinin üretimdeki verimi ve çalışma organizasyonunu en iyi dengede tutan kişi olduğunu söyledi.

İşte Gerçek Yöneticinin Sırrı

Yalın Enstitü tarafından hayatın her alanında yalın düşünceyi uygulamak için düzenlenen Yalın Zirve sona erdi. Hilton Otel'de iki gün süren zirvede, yalın düşüncenin insan hayatına faydaları anlatıldı. Yalın fikri şirketlerinde hedef edinen firmalar, yaşadıkları tecrübeleri yüzlerce dinleyiciye anlattı

Zirvenin son paneline TOYOTA Türkiye AŞ İnsan Kaynakları Geliştirme ve İdari İşler Müdürü İrfan Sarıcı, Coşkunöz Holding Genel Müdürü Şükrü Tetik ve Amerika Yalın Enstitü Başkanı John Shook konuşmacı olarak katıldı.

İlk olarak söz alan Şükrü Tetik, "Yalında dönüşümde bir risk var mıdır? Çünkü yeni köyü kurarken eskisini de yıkarsınız. Yeni köyü unatamazsanız ne olur acaba? Böyle bir risk var mıdır? Yalın dönüşümün başarısında bir risk vardır ama yalın dönüşüm süreci birinci olmayan maraton, başarısız olanlar bırakanlardır. Hedef için yürüyenler her zaman başarılıdır" dedi.

"YALIN FİKİR, ÇALIŞMA RUHSATI GİBİ SORGULANABİLİR OLMALI"
Yalın fikir konusunda en büyük hayalini de açıklayan Tetik, "Bir gün yalın düşünme, üretmenin ve yönetmenin çalışma ruhsatı gibi tüm dünyada geçerli olan sertifikalandırılmasının zorunlu olması lazım. Ben bunu hayal ettim. O öyle bir şey ki. Birey olarak bunu hak ediyorum. Büyük firmaların bu testten geçmesi lazım" dedi.

"ÇALIŞANA, DÜŞÜNMEYİ, GELİŞTİRMEYİ VE UYGULAMAYI TEŞVİK EDİN"
Toyota'nın Toyota kendi içinde kendi kültürünü oluşturan bir topluluk olduğunu ifade eden Sarıcı, "Kurulduğu zamanlar yöneticiler ve çalışanlar aynı yerde yemek yiyor. Akşamları beraber eğlenmeye gidiyorlar. Etkili bir ilişkileri vardır. Çalışana karşı empati mi davranılmalı mı, nazik olunmalı mı, iyi muamele mi? Bunların hepsi normal insana verilmesi gereken değerler ama kurumsal olarak bunları düşünmüyoruz. Çalışana saygı, iş yaparken yeteneklerini geliştirebileceği bir çalışma ortamı sağlamaktır. Düşünmeye, geliştirmeye ve uygulamaya teşvik etmektir" şeklinde konuştu.

GERÇEK YÖNETİCİ NASIL OLMALI?
Gerçek yöneticinin sırrını da açıklayan Tetik, "Eğer bir yönetici, organizasyonu iyi değilse kötü yöneticidir. Dengeler iyi sağlanmalıdır. Üretim verimi ve çalışma organizasyonu dengeli olmalıdır. Türkiye'de birçok şirkette şöyle bir şey vardır: Yönetici ayrıldığı zaman, kurum içindeki organizasyon zora düşerse, 'Bak ne kadar önemli bir yöneticiymiş. O gidince şirket boşluğa düştü' denir. Biz o yöneticinin kötü bir yönetici olduğunu düşünüyoruz çünkü üretimine çok fazla odaklanmış, organizasyonu iyi gerçekleştirememiştir" dedi.

Kaynak: İHA