Atlı Asayiş Timi, Kadın Komutana Emanet

Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığında görev yapan Tim Komutanı Astsubay Kıdemli Çavuş Kübra Türkcan (25), atlı asayiş timinde tek bayan binici olarak eğitim alıyor.

Nevşehir'de, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 2003 yılında kurulan JAKEM Komutanlığında binicilik eğitimi alan tim Komutanı Türkcan, birlikteki tek kadın asker olma özelliğini taşıyor.
Türkcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, JAKEM'de göreve başlamadan önce hiç ata binmediğini ve atlarla ilgili merakının olmadığını kaydetti.

Binicilik eğitim süresinin 34 hafta olduğunu ve 16'ıncı haftasını tamamladığını anlatan Türkcan, "Bu işin zor ve meşakkatli olduğunu biliyordum fakat buraya geldikten sonra kendime olan güvenim daha da arttı. Türk kadını ve kolluk kuvveti olarak yapılmayacak bir iş olarak görmüyorum. Gururla bu işin üstesinden gelmeye çalışıyorum" dedi.

Bartın İl Jandarma Komutanlığında görev yaptığı sırada JAKEM Komutanlığı bünyesinde personel alımı yapılacağını öğrendiğini ve başvuruda bulunduğunu belirten Türkcan, şunları kaydetti:
"Başvuru koşullarına baktığımda boy, kilo fiziksel görünüş önemliydi ve hayvan sevgisinin yoğun olması isteniyordu. Bu özelliklerin kendimde olduğunu düşünerek müracaat ettim. Seçilen personeller arasına girerek mülakata çağrıldım. At üzerinde yapacağımız hareketler gösterilerek bizim de yapmamız istendi. Hareketleri başarılı bir şekilde sırasıyla uyguladıktan sonra diğer yetenek testlerini de tamamladım."
İki canlının birlikte yaptığı tek spor olan biniciliğin zor, meşakkatli, sabır isteyen bir uğraş olduğunu ifade eden Türkcan, binicilik eğitimi alan tek kadın olmaktan dolayı mutlu olduğunu, eğitim sonunda Türk kadınını TSK'da en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağını ifade etti.

Atlı Jandarma Bölük Komutanlığına gelmeden önce başarılı olup olamayacağı konusunda endişelerinin olduğunu söyleyen Türkcan, "Atlar öyle varlıklar ki hepsi ayrı bir karaktere sahip ve hisleri çok güçlü canlılar. Atlar, üzüntü ve sevincimizi hissedebiliyor. Dolayısıyla birbirimizden etkilenmemiz söz konusuyken bu durumu lehime çevirerek olumlu düşünerek çalışmalarıma başlıyorum" diye konuştu.

Türkcan, merkezde, zorlu bir eğitimin ardından, Türkiye'nin değişik bölgelerinde toplumsal olaylara müdahale, araç trafiğine kapalı turistik mesire yerlerinde ve asayiş hizmetlerinde görev yapmak üzere subay, astsubay ve uzman jandarma binici adayları yetiştirildiğini kaydetti.

Atlarla çalışırken olası bir kazanın yaşanabileceğini ancak soğukkanlı davranarak bu sorunun üstesinden gelineceğini belirten Türkcan, şunları kaydetti:
"Atların devasa görünümlerinin ardında ürkek bir yapıya sahip olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu nedenle atların herhangi bir nesneden korkabileceğini unutmamak lazım, dolayısıyla binicinin sadece kendi korkularını düşünerek atı zorlaması, sürekli ondan bir şeyler beklemesi bencillik olacaktır."
Türkcan, ailelere binicilik konusunda tavsiyelerde bulunarak, "Atalarımızın bize emaneti olan bu spora sahip çıkarak, biniciliğin gelişmesi konusunda duyarlı olmalıyız. Her ne kadar biz bu görevi mesleğimiz gereği yapsak da çocuklarımız için nasıl ki müzik, dans gibi kurslar birer ihtiyaç olarak görülüyorsa ebeveynlerin binicilik konusunda da çocuklarına destek vermeleri gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA