Radyo ve Demokrasi Müzesi Açılacak

Konak Belediyesi'nin Sarmaşıklı Ev'de hizmete açacağı Radyo ve Demokrasi Müzesi'nde 1920'li yıllardan bu yana kullanılan radyo, plak ve pikapların sergileneceği, dönemin siyasi liderlerinin konuşmaları ile popüler şarkıların dinlenebileceği bildirildi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, İzmir Mask Müzesi, Neşe ve Karikatür Müzesi'nden sonra Konak'taki 4. butik müze 5 Aralık Perşembe günü Basmane'de restore edilen Sarmaşıklı Ev'de hizmete açılacak.
Müzede, 1921-1939, 1939-1945, 1945-1964, 1964-1980, 1980-2002 dönemleri ve sonrasında kullanılan radyolar, plak ve pikaplar sergilenecek.
Dönemlere göre sınıflandırılan müzede interaktif radyolar da yer alacak. Radyolardan dönemin siyasi liderlerinin döneme damgasını vurmuş konuşmalarını ve en çok dinlenen şarkılarına erişilebilecek.
Müzedeki ilk odada Atatürk'ün 10| Yıl ve meclis konuşması dinlerken, 1945-1964 yıllarını kapsayan dönemde Adnan Menderes'in Yassı Ada savunmasını, 1964-1980'li yılları kapsayan odada Deniz Gezmiş'in mahkeme savunması, Kenan Evren'in darbe konuşması, Beatles, Semiha Yankı gibi döneme damgasını vuran kişilerin, olayların ve şarkıların yer aldığı radyolar bulunacak.
- "En demokratik araç"
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Radyo ve Demokrasi Müzesi'nin Türkiye'ye ve dünyaya örnek bir çalışma olduğunu belirtti.

Türkiye'de demokratik atılım sürecinde radyoların önemli işlev gördüğünü kaydadan Tartan, "Radyo ve demokrasi birbiriyle son derece yakından ilişkilidir. Çünkü, radyo yayını ses dalgaları yoluyla bize ulaşır. Ses dalgaları da havanın içinde yol alır. Havanın kamu malı olması nedeniyle radyo, en demokratik araçtır ya da öyle olması gerekir. Öte yandan, radyo alıcısı ucuz ve kolay olduğu gibi, vericisini kurmak da diğer kitle iletişim araçlarına oranla daha ucuz ve kolaydır. Tüm bu nedenlerle de demokratik bir araç olmaya en uygun araçtır" dedi.

Eğitim ve bilgilendirme amacıyla kullanılan radyonun demokratik ve gerçek çok sesliliği sağlayacak avantajlara, yeteneğe ve potansiyele sahip olduğunu da ifade eden Hakan Tartan, "Bu nedenlerle demokratik ve çok sesli bir araç olmaya zorunlu olduğu da söylenebilir" dedi.

Televizyon programcısı Seda Akgül'ün sunumunu üstleneceği Radyo ve Demokrasi Müzesi'nin açılış töreninde spiker Halit Kıvanç, Orhan Ayhan, ünlü radyo programcıları ve spikerlerinin de yer alacağı bildirildi.

Kaynak: AA