Beyşehir’de 3 Aralık Engelliler Günü Etkinlikleri

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, Konya’nın Beyşehir ilçesinde çeşitli etkinliklerle kutlandı.


3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Beyşehir Kamil Akkanat Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi’nde engelliler günü özel programı düzenlendi.

Programın açılışında konuşan Kamil Akkanat Özel Eğitim ve İş Uygulama Merkezi Müdürü Mustafa Çelik, Türkiye’de engelli nüfusunun yadsınamayacak kadar fazla olduğunu belirterek, “Günümüzde engellilere toplum hak ettiği değeri hala verememektedir. Toplum olarak engelli insanımız, çocuklarımız zaman zaman gözardı edilmektedir. Fakat, bölgemizde böyle güzel bir kurumun hizmete girmiş olmasıyla ve bundan önce yürütülen çalışmalarla bu alanda iyi mesafeler alınmıştır” dedi.

Çelik, özel eğitim ve iş uygulama merkezi olarak eğitim öğretimde bir ayı geride bıraktıklarını da belirterek, “4 Kasım’dan itibaren okulumuz eğitim öğretime başladı.

Okulumuzda, birinci, ikinci ve üçüncü kademe öğrencilerimizi kabul ettik. Bunlardan ana sınıfı, 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıf da var, ortaokul bölümü de var. Normal okulların lise seviyesine karşılık gelen iş eğitimi okulumuz da var. Toplamda 43 erkek, 25 kız öğrencimiz bulunuyor. Okulumuz adeta bir bölge okulu niteliğinde olup, Beyşehir’in yanısıra, Hüyük ve Derebucak ilçe merkezi, kasaba ve köylerinden de ücretsiz servis ile devletimizin sağladığı imkanlarla öğrencilerimiz taşınmakta, okulumuzda yemekleri de ücretsiz olarak verilmektedir” dedi.

Çelik, konuşmanın son bölümünde ise engellilerin yılın sadece 1 günü değil, diğer 364 günü de hatırlanmasını istediklerini kaydetti.

Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük ise, konuşmasında, engellilerin hayatının kolaylaşmasına yönelik tavır ve çabaların bundan böyle de süreceğini düşündüklerini dile getirerek, “Günden güne bu konuda daha ileriye gidiyoruz. Diğer taraftan bu kardeşlerimizi evlerinde barındıran, bunların her türlü ihtiyaçlarını karşılayan ailelerin de bir kısım kolaylıklardan yararlanması için ciddi yasal düzenlemeler var. Bunun devam etmesi bizim gururumuz. Sosyal, büyük devlet olmamızın ciddi bir göstergesidir. Bunlar hep memnuniyet verici şeylerdir. Öğretmenlerimizin yapmış oldukları buradaki eğitim çalışmaları ve elde edilen sonuçlar, hepimizin gerçekten mutlu olmasını sağladı” şeklinde konuştu.

Kaymakam Başıbüyük, konuşmasında engelli bireylerin ailelerine de çağrıda bulunarak, bazılarının engelli olmayı utanılacak bir şeymiş gibi algılayıp toplumdan bu durumu saklamaya çalışma durumunda olabileceğini de belirtrek, “Benim onlara buradan mesajım, bu durumun kesinlikle utanılacak bir şey olmadığı, devletin imkanlarından yararlanmak için bu çocuklar ya da yetişkinleri saklamanın hiçbir manasının olmadığı, devletin imkanlarından en güzel şekilde yararlanması için gerekli birim ve kurumları başvurmaları gerektiğini onlara hararetle söylüyorum” dedi.

Programda, engelli öğrenciler hazırladıkları kına gecesi etkinliğinde, gelinlik ve damat kıyafeti giydi. Engelli anneleri ise, kına gecesi kıyafeti giyen öğrencilerin ellerine kınalar yaktı. Engelli öğrenciler, programda asker kıyafeti giyerek toplu olarak yemin etti. Slayt gösterileri ile engelli bireylerin yaşamının sergilendiği etkinlikte, günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okundu, konuşmalar yapıldı.
Kaynak: İHA