Anayasa Mahkemesi Kararları

Anayasa Mahkemesinin, 664 sayılı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin bazı hükümlerini iptal gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

CHP, 664 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) tümünün ve ayrı ayrı tüm maddeleri ile ekindeki cetvel ve listelerin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Anayasa Mahkemesi, KHK'nın 21. maddesinin 2 numaralı fıkrasındaki, yüksek kurum ve kurumların, görev alanıyla ilgili gerekli gördüğü bilgileri gerçek ve tüzel kişilerden istemeye yetkili olduğuna dair hükmü iptal etti.
İptal gerekçesinde, Anayasa'nın 91. maddesinde, sıkıyönetim ve olağanüstü haller saklı kalmak üzere, Anayasa'nın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevlerin KHK'larla düzenlenemeyeceğinin belirtildiği vurgulandı.
Anayasa'nın 20| maddesinde düzenlenen özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunması hakkına ilişkin olarak da KHK ile düzenleme yapılmasının mümkün olmadığına yer verilen gerekçede, KHK'nin 21. maddesinin (2) numaralı fıkrasının özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunması hakkına ilişkin bir düzenleme niteliği taşıdığından Anayasa'ya aykırı olduğu aktarıldı.
KHK'nın Yüksek Kurul Uzmanlığı'na ilişkin 25. maddesinin, Yüksek Kurum Uzman Yardımcılığına atanabilmek için gereken şartlar ile Yüksek Kurum Uzman Yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yarışma sınavı, tez hazırlama, yeterlik sınavı ve diğer hususların yönetmelikle düzenleneceğine ilişkin hükümlerinin iptal gerekçesinde ise Anayasa'nın 70| maddesine atıfta bulunuldu.
Söz konusu Anayasa hükmü uyarınca her Türk'ün kamu hizmetlerine girme hakkına sahip olduğu, hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemeyeceği belirtilen gerekçede, kamu hizmetlerine girme hakkı ile ilgili olarak KHK ile düzenleme yapılamayacağı kaydedildi.
Yüksek Mahkeme, Kanun'un geçici 2. maddesindeki, bu kanun hükmünde kararnamenin yayımı tarihinden itibaren bir yıl süreyle Yüksek Kurum Uzman Yardımcısı kadrolarına yapılacak açıktan atamaların, merkezi yönetim bütçe kanunlarında yer alan açıktan atama sayı sınırlamasına tabi olmayacağına ilişkin hükmün iptal gerekçesinde Anayasa'nın 163. maddesi uyarınca Bakanlar Kuruluna KHK ile bütçelerde değişiklik yapılması yetkisi verilemeyeceğinin düzenlendiği bildirildi.

İptali istenen kuralın bütçe kanununda değişiklik anlamı taşıdığı belirtilen gerekçede, bu nedenle iptalinin gerektiği ifade edildi.
Kaynak: AA