Karcadağ Kalkınma Ajansı Yönetimi Brezilya ve Arjantin'e Gitti

Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu, Brezilya ve Arjantin'e bir çalışma ziyareti düzenledi.


Tarım, hayvancılık, tarımsal araştırma ve geliştirme, tarıma dayalı sanayi, kentleşme, yoksullukla mücadele ve turizm sektörleri ile ilgili bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak, örnek uygulamaları yerinde inceleyebilmek, amacıyla Karacadağ Kalkınma Ajansı, Brezilya ve Arjantin'e bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Diyarbakır Valisi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cahit Kıraç, Brezilya'nın dünyanın altıncı ve Güney Amerika'nın ise en büyük ekonomisine sahip ülke olduğunu söyledi.

Tarım ve gıda sanayi ürünleri ihracatçısı Brezilya'nın 45 milyon hektarda tarım üretiminin yapıldığını bildiren Kıraç, şöyle konuştu:

"2011 yılı itibari ile Brezilya ile ticaret hacmimiz 2 milyar dolar seviyesini aşmıştır. Brezilya ile dış ticaret dengesi sürekli açık vermiştir. 2008 yılı itibarıyla Arjantin ile olan ticaretinde ihraç ettiğinin yedi katından fazlasını ithal eden Türkiye 683 milyon dolarlık açık vermiştir. 2010 yılında, hem ihracatta hem de ithalatta artış yaşanmıştır. Ancak ihracattaki artış çok daha yüksek oranlarda gerçekleşmiştir. 2010 yılında ihracatımız 179,2 milyon dolara ve ithalatımız 281,1 milyon dolara ulaşarak 101,9 milyon dolar dış ticaret açığı oluşmuştur. 2011 yılında ihracat yüzde 19,5 artarak 214,1 milyon dolara ulaşmıştır."

Diyarbakır ve Şanlıurfa İllerinden Arjantin ve Brezilya'ya ihracatın çok az olup son birkaç yılda bazı firmaların Brezilya pazarına mal satmaya başladığını dile getiren Kıraç, "GAP yatırımları tamamlandığında, tarımsal üretimin 3 kat artacağı ve bölgemizin Türkiye'nin tarıma dayalı ihracat merkezi olacağını öngörüyoruz. Bunun için şimdiden gerekli hazırlıkları yapmak, bu konuda başarılı olan dünyadaki örnek uygulamaları yerinde incelemek faydalı olacaktır. Çalışma ziyaretimiz, Arjantin ve Brezilya'daki örnek uygulamaların yerinde görülmesi açısından son derece önemlidir" diye konuştu.

Ziyarete Kıraç'ın yanı sıra yönetim kurulu üyeleri Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır İl Genel Meclisi Başkanı M. Mürşit Ekinci, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin, Ajans Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun ile ajans personeli katılıyor.

Kaynak: AA