Baka'nın Desteğiyle Makü'de Rüzgar Enerjisi Potansiyeli Belirlenecek

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı , Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinin "Kampüsümüze Rüzgar Tohumları Ekiliyor Projesi"ne doğrudan faaliyet desteği verecek.


BAKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, BAKA, Antalya, Burdur ve Isparta'daki kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların stratejik gelişme alanlarında yapacakları araştırma, planlama ve fizibilite çalışmaları için Doğrudan Faaliyet Desteği Programı uyguluyor.

Bölgenin potansiyellerinin ortaya çıkarılmasına yönelik araştırma, istatistiki veri, planlama, analiz ve raporlama çalışmaları, tarım, denizcilik, mermercilik, alternatif turizm, yenilenebilir enerji, tıbbi ve aromatik bitkiler, lojistik sektörlerine yönelik araştırma çalışmaları gibi faaliyet konuları bulunan 2013 Doğrudan Faaliyet Desteği Programından MAKÜ Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinin "Kampüsümüze Rüzgar Tohumları Ekiliyor Projesi", destek almaya hak kazandı.

Proje ile MAKÜ'nün İstiklal yerleşkesinin mevcut rüzgar potansiyelini belirleyebilmek için saatlik, günlük, aylık ve yıllık rüzgar hızı, rüzgar yönü, sıcaklık, nem ve basınç verileri elde edilerek, fizibilite çalışması yapılıp rüzgar atlası oluşturulacak.

MAKÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Salman'ın başkanlığındaki ekibin sürdüreceği projede, bölgenin "Rüzgar Atlası" oluşturulması ve yerleşkede kurulması planlanan rüzgar santrali için en uygun koordinatların belirlenmesi hedefleniyor.

Araştırma ve fizibilite çalışması sonunda belirlenen noktalara kurulacak rüzgar türbinlerinden elde edilecek elektrik enerjisi, yerleşkenin enerji tüketimi için kullanılacak.

Kaynak: AA