Srebrenitsa'yı Anlatan 'Göç” Boşnakların Sesi Oldu

İzmirli Boşnaklar Derneği ve Konak Belediyesi desteğiyle Srebrenitsa Katliamı’nı anlatan “Göç” filminin galası Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.

Srebrenitsa'yı Anlatan 'Göç” Boşnakların Sesi Oldu

17 yıl önce yaşanan Srebrenitsa Katliamı’nı unutmamak ve ölen 8372 kişinin anısına İzmirli Boşnaklar Derneği tarafından çekimleri tamamlanan“Göç” filminin galası yapıldı. Başkan Hamza Yavuz ve dernek yöneticileri 1995 yılı Temmuz ayında ülkelerinde yaşanan acıları ve göçleri anlatan filmi beyaz perdeye taşıdı. Gala açılışını yapan Hamza Yavuz,“Bizler İzmirli Boşnaklar Derneği olarak tüm Boşnak kardeşlerimiz adına tarihimizdeki acı yerini almış Srebrenitsa Katliamı unutturmamak adına böyle bir projeye imza attık. Konak Belediyesi başta olmak üzere birçok kurumdan destek aldık. Elimizden geldiğince güzel bir çalışmaya imza atmaya gayret ettik. Emeği geçen ve katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum”dedi.

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan ise “Göç” filminin evrensel boyutta toplumların gündemine taşınması gerektiğini belirterek “Ben de Boşnak kökenli bir belediye başkanıyım. Aslında Göçler hüzün getirir. Kavuşma ve hasret içimizde taşıdığımız duygulardır. Tarihte çok kısa sayılacak bir sürede Boşnaklar soykırımın acısını yaşadı. Bir kez daha bu tür etkinliklerle toplumun yaşadıkları acıyı başka toplumlarında gözlerinin önüne sermeye çalışıyoruz. Tarih bilinci geleceğe yönelik ışık tutuyor. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, Bosna- Hersek Eski Büyükelçisi Dr. Sabit Subasiç, İzmir Karadağ Fahri Konsolosu Cüneyt Bosnalıer ve Bosna- Hersek de yaşayan çok sayıda iş adamının da katıldığı gecede hüzün ve acılar paylaşıldı.

Fuayede katliam sergisi büyük ilgi gördü
Boşnakların bitmeyen acısını anlatan “Göç” filminin galasına gelen konuklar kültür merkezinin girişinde katliamı anlatan karikatürleri ilgiyle izledi. Bosnalı Sanatçı aynı zamanda mimar olan Şükrija Meholiç, acıları kâğıda karikatür şeklinde döktü. Norveç’te yaşayan sanatçı 6o karikatürünün bulunduğu sergiye eşiyle birlikte katıldı.

Meholiç “Srebnitsa’da doğdum. Bosna’da mimar olarak çalıştım. Katliam yaşandığında oradaydım. Savaş çıkınca eşimle beraber mecburiyetten Norveç’e göç ettik. Acıların çoğu kitaplarda anlatılır fakat ben resimlerimle anlatmak istedim. Biz hiçbir zaman Srebrenitsa’yı unutmamalıyız. Hem vefat edenler adına hem orada hala yaşamakta olan insanlar adına hem de yaşayacak olan nesiller adına unutmamalı unutturmamalıyız” dedi.

Kaynak: İHA