Konferansa Yaralı Hayvanlar Getirilerek Yaban Hayatına Zarar Anlatıldı

Burdur'da düzenlenen bir konferansta ayağı ve kanadı kesik şahin ile kör ve kanadı kesik çakır kuşu üzerinden yaban hayvanlarına verilen zarar anlatıldı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'nda, MAKÜ Küresel Çevre Derneği ile Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi işbirliğinde "Sürdürülebilir Çevre Konferansı" düzenlendi.

Konferansta elinde şahin ve çakır kuşu ile sunum yapan Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, merkezlerine bir süre önce sol ayağının bir bölümü ve kanadının yarısı olmayan bir şahin getirildiğini belirtti.

Şahine gerekli tedaviyi yaptıklarını, durumunun şu an iyi olduğunu bildiren Sarıca, "Kuş yaklaşık 4, yıldır yaşam mücadelesi veriyor. Biz 1 yıl kadar tedavisiyle ilgilendik ancak bu şartlarda doğaya salınması doğru olmaz. Merkezimizde tutmaya devam edeceğiz" dedi.

Sarıca, merkeze yaklaşık 6 ay önce gözünde saçma olan ve kanadı kesilmiş bir çakır kuşu da getirildiğini söyledi.

Kuşun gözünde saçma nedeniyle oluşan yaranın tedavi edildiğini, kanadının da yavaş yavaş uzamaya başladığını ifade eden Sarıca, "Araştırdık, kuşu bu hale bir kişi getirmiş. Biz elimizden geleni yaptık. Sanırım çakır kuşunu bir süre sonra doğaya salabileceğiz" diye konuştu.

Burdur'da bir ay içinde 2 vaşağın avcılar tarafından vurularak telef edildiğini hatırlatan Sarıca, şöyle devam etti:
"Tek suçları doğada avlanmak olan yaban hayvanlarına verilen zarar derhal durdurulmalı. Bu şekilde devam ederse ekolojik denge tamamen bozulacak. Yaban hayvanlarına ülke olarak sahip çıkmalıyız. Böyle devam ederse gelecek nesillere doğal yaşama dair bir şey bırakmayacağız. Yaban hayvanlarını avlıyor ya da tarım ilacıyla zehirliyorlar. İnsanların canı can ama diğer canlıların da yaşam hakkı var."
Küresel Çevre Derneği Genel Koordinatörü Burak Ada da dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Bu arada Merkezi Almanya'nın Berlin kentinde bulunan "Değişim İçin 2 Teker" grubundan Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne gelen 12 kişi, konferans kapsamında gösteri sundu.
Çaldıkları müzik aletleri eşliğinde şarkılar söyleyen grup üyelerinden bazılarının koltukların üzerinden seyircilerin arasına girmesi, ilginç görüntü oluşturdu.
Kaynak: AA