İngiltere'nin 2014 Yılı Dış Politika Önceliği Açıklaması

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ülkesinin 2014 yılındaki dış politika önceliklerini, Suriye'deki krize son vermek, İran'ın nükleer programıyla ilgili çözüm aramak ve kriz hallerinde cinsel şiddeti önlemek olarak sıraladı.

Hague, "Gelecek yıl Suriye'deki krize son vermek için diplomatik yolları denemeyi sürdüreceğiz ve İran'ın nükleer konusunda kapsamlı bir çözüm bulmaya çalışağız" dedi.

Savaş ve kriz hallerinde cinsel şiddeti önlemenin de 2014 yılı hedefleri arasında yer aldığını belirten Hague, şunları kaydetti:
"Bu yıl diplomasinin değerini ve önemini gösteren bir yıl oldu. Özellikle Suriye ve İran gibi konularda Birleşik Krallık, G8 dönem başkanlığı başta olmak üzere kararlılık ve liderlik gösterdi."
Bu arada İngiltere 2014 yılında NATO zirvesine ev sahipliği yapacak. Zirve Galler'de 4-5 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Ayrıca 2014 yılı, İskoçya'da yapılacak bağımsızlık referandumu dolayısıyla da İngiltere için hareketli geçecek. İskoçya'da 18 Eylül 2014 tarihinde halka, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek.
Kaynak: AA