Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Antalya'da

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, turizm sektöründe bir vizyon değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, "Graham Bell'in icat ettiği telefondan Steve Jobs'un icat ettiği telefona, iPhone'ye turizmimizin geçmesi için her türlü imkan ve kapasite hazırdır" dedi.

Türkiye Otelciler Federasyonunun (TÜROFED) 4. Genel Kurulu, Mardan Palace Otel'de yapıldı. Genel kurulda sektör temsilcilerine seslenen Bakan Çelik, Türkiye'nin en önemli ve başarılı sektörlerinden birinin turizm sektörü olduğunu söyledi.

Sektörün daha da ilerlemesinin önündeki en temel sorunun strateji eksikliği olduğunu ifade eden Çelik, taktik meselelerle uğraşmaktan stratejik meselelere yeterince vakit ayrılmadığını dile getirdi. Çelik, stratejinin taktikler paketi olduğunu, strateji doğru konulduğu zaman taktik meselelerin kendiliğinden çözüleceğini kaydetti.

"Esas mesele, Türkiye'nin turizmle ilgili artık yazılımı değiştirmesi gerekiyor" diyen Çelik, yazılım değiştirilmediği sürece turizmi etkileyecek virüslerin ancak antivirüs programlarıyla giderileceğini, bunun da sorunu kökten çözmede etkili olmayacağını vurguladı.
Turist sayısının artırılması kadar, turist başına elde edilen gelirin de artırılması gerektiğine işaret eden Çelik, "Bunun için de makas değiştirmemiz gerekiyor. Standart belirlediğimiz zaman, çok açık söyleyeyim, hiç istisnasız çok katı bir şekilde uygularım. O zaman hiçbir arkadaşımın (Bizi bu standartlardan istisna tutun, bana biraz daha süre verin) gibi bahane üretmemesi gerekiyor. O zaman biz bu yazılımı değiştiremeyiz" diye konuştu.

- Siyasetin turizme etkisi
Bakan Çelik, bu yaz birçok yeri incelediğini, toprağa, turizme getiri sağlayan imkanlara, havaya, suya, kültüre yeterince iyi davranılmadığının gördüğünü anlatarak, bunlara turizm sektöründe bulunanların dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak turizm sektörünün gelişmesi için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini fakat kendilerinin de sektörden istekleri bulunduğuna işaret eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin tanıtımı konusunda artık parça ve küçük meselelerden çıkıp bütünsel bir yaklaşım üretmemiz gerekiyor. Bir ülke, hikayesi olduğu sürece kendisini tanıtır. Hikayeniz olmadan sadece denizinizi tanıtırsanız, deniz her yerde var. Sadece kum güneş tanıtırsanız, o her yerde var ama bakın Türkiye'nin bir hikayesi var. Bundan 10 yıl evvel 11 Eylül olaylarının arkasından bütün dünya güvenlikçi bir bakış açısına doğru giderken, Türkiye demokrasi ve özgürlükler tarafına ilerledi. 10 yıl evvel makas değiştirdik, doğru bir istikamet tutturduk. Türkiye'nin bir demokrasi ve özgürlükler sürecini yaşaması dünyanın ilgisini çekti. Herkes dedi ki (Bu ülkede bir şey oluyor). Bir ülkeyi merak etmeye başladığınızda o ülkenin kültürünü merak edersiniz ve ziyaret etmek istersiniz. Dolayısıyla siyaset düzeyinde ürettiğiniz diplomasi, sizin turizm alanındaki insani diplomasiyi doğudan etkiler."
Çözüm süreci ile bugüne kadar gidildiğini, yatırım yapılması düşünülmeyen bölgelerin süratle cazibe merkezi haline geldiğini dile getiren Çelik, Türkiye'nin siyasi hikayesinin anlatılmasının turizme çok olumlu katkı sağlayacağını vurguladı.
- TOBB'dan tanıtıma katkı isteği
Bakanlık görevine geldiğinden beri en çok üzerinde durduğu konulardan birinin Türkiye'nin tanıtım stratejisi olduğunu bildiren Çelik, tek tek, parça parça Türkiye'nin zenginliklerini tanıtmak yerine ülkenin bir bütün olarak tanıtılması gerektiğini bildirdi.
Çelik, "Buradan TOBB ile bir konuyu da paylaşıyorum. Çok kısa zaman içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığının, Türkiye'nin tanıtımı için ayırdığı bütçe kadar bir miktarı TOBB'un da Türkiye'nin tanıtımı için harcanmak üzere ayırmasını bekliyorum" dedi.

THY'nin çok önemli tanıtım stratejileri geliştirdiğini, tek tek birçok kurumun tanıtım için önemli paralar harcadığını ifade eden Çelik, "Tek tek parçaları değil, yeni dönemde Türkiye'nin bütününü anlatmaya çalışacağız. O nedenle TOBB'dan da 30 Nisan 2014'e kadar tanıtım stratejisini sunması bekliyorum" diye konuştu.

Devletin öncülük etmesinin 3. dünya anlayışı olduğunu, devletin, vizyon koyması gerektiğinin altını çizen Çelik, siyasetin sivil topluma değil, sivil toplumun siyasete kefil olması gerektiğini dile getirdi.
- Telefon icadı ve iPhohe
Bakan Çelik, telefonun Alexander Graham Bell tarafından icat edildiğini, rahmetli Steve Jobs'un iPhone'nu dünyaya tanıtırken "Yeni bir telefon yapmıyoruz, telefonu yeniden icat ediyoruz" dediğini hatırlatarak, "Şimdi arkadaşlar, geldiğimiz noktada bizim turizmi yeniden icat etmeye ihtiyacımız var" dedi.

Türkiye'nin ekonomide, turizmde ve dış ticarette başarısının ortada olduğunu ifade eden Çelik, sektörü, turizm sektörü ile birlikte yönetmek istediğini söyledi.

Türkiye'nin artık alt gelir grubuna değil, üst gelir grubundan da turistlere hitap ettiğini belirten Çelik, şöyle konuştu:
"Ama kendimize şunu sormamız gerekir; üst gelir grubu turisti ağırlayacak bir bakış açımız var mıdır? Kendimizi buna göre organize ediyor muyuz? Yoksa doldur boşalt şekilde çok sayıda turistten belli bir gelire mi ulaşmaya çalışıyoruz. Bu vizyonu koyduğumuz zaman sorunların hepsi tek tek aşılır. Temel mesele bizim bir mantalite yenilenmesine ihtiyacımız olduğudur."
Bakanlık olarak sektörün önünü açmak için her türlü diyaloğa ve işbirliğine açık olduklarını vurgulayan Çelik, "Şunu söylüyorum: Graham Bell'in icat ettiği telefondan, Steve Jobs'un icat ettiği telefona, iPhone'ye turizmimizin geçmesi için her türlü imkan ve kapasite hazırdır. Biz bu yazılımı güncellediğimiz andan itibaren 2023 hedeflerine çok daha önce ulaşabiliriz" diye konuştu.

Kaynak: AA