Vali Güzeloğlu İnsan Hakları Günü’nü Kutladı

İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, insan haklarının, demokrasinin ve hukuk devleti ilkesinin korunması ve ileri götürülmesinin, devletin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını kaydetti.


Vali Güzeloğlu, 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayınladı. Mesajında, bugün tüm insanlığın ortak değerleri üzerine kurulan ‘İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 65. yıldönümünün kutlandığını anımsatan Güzeloğlu, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile ortaya konulan haklar sayesinde dünyanın her köşesindeki milyonlarca insana, onurlu bir yaşam sürme açısından umut ve güvence taşındığını vurguladı. Türkiye’nin, beyannameyi imzalayan ülkelerin başında yer aldığına dikkat çeken Güzeloğlu, “Türkiye’de insan haklarına saygı, Anayasamızın değiştirilemez ilkeleri arasındadır. İnsan haklarına saygı çağdaş ve demokratik hukuk devleti standartlarına sahip olmayı hedefleyen tüm ülkeler için temel ve belirleyici unsurların başında gelmektedir. Bu noktada insan haklarının, demokrasinin ve hukuk devleti ilkesinin korunması ve ileri götürülmesi, devletimizin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır. İnsan haklarının korunması ve genişletilmesi için bugüne kadar ortaya koymuş olduğumuz çalışmalarla Türkiye'nin uluslararası toplumda çağdaş ve demokratik ülkeler arasındaki yeri güçlendirilmiştir” dedi.

Vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve geliştirilmesi düşüncesiyle reform çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Güzeloğlu, şöyle devam etti: “Bu bağlamda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı, Kamu Denetçiliği Kanunu ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu'nun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmesi, yargının hızlı ve etkin işleyişine yönelik alınan tedbirler, bu süreçte ortaya koyduğumuz iradenin somut örneklerinden sadece birkaçını teşkil etmektedir. Bireylerde ayrım gözetmeme ve hoşgörü anlayışının oluşturulup geliştirilmesi ve tüm bireylerin ayrımcılığa karşı durmalarının sağlanması bu alanda başarıya ulaşmak için önem taşımaktadır. 10 Aralık İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin bizlere tanıdığı hakların tüm insanlar için eşit uygulanmasına verdiğimiz önemi ve insan haklarının evrenselliği ilkesine olan bağlılığımızı hatırlamak ve hatırlatmak için elimize geçen en iyi fırsattır. Ülkemiz insan haklarının geliştirilmesine olan katkısını kararlılık ve inançla sürdürecektir. Bu duygu ve düşüncelerle milletimizin ‘İnsan Hakları Günü'nü içtenlikle kutluyor; bu günün, insan haklarına saygı konusundaki duyarlılığı artırmasını diliyor, hoşgörü kenti İçelimize daha mutlu, daha huzurlu bir gelecek temenni ediyorum.”
Kaynak: İHA