Karadeniz-akdeniz Yolu Ordu’da Masaya Yatırıldı

Karadeniz-Akdeniz Projesi’ni (KAP) değerlendirme toplantısının 3’üncüsü Ordu’da gerçekleştirildi.

Karadeniz-akdeniz Yolu Ordu’da Masaya Yatırıldı
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, Karadeniz-Akdeniz yolunun 2015 yılında tamamlanacağını söyledi.


Ordu ve Sivas Ticaret ve Sanayi odalarının iş birliği ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk’un katılımıyla Ordu TESK Otel'de düzenlenen toplantıya Ordu Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Ordu TSO Başkanı Servet Şahin, Sivas TSO Başkanı Osman Yıldırım, Kayseri TSO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, İskenderun TSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis Başkanı Ufuk Ünal, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Ordu TSO Başkanı Servet Şahin, “Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak Sultan Abdulaziz döneminde gündeme gelen yaklaşık 660 km’lik yolun Mesudiye-Ordu istikametindeki çalışmalar başlamış olup, özellikle Topçamar Mesudiye arasındaki 23 kilometrelik yol ile aranj çalışması beklenen 23 artı 14 kilometrelik yolda özellikle ihale konusunda sorunlar yaşandı. Bizde sorunu müsteşarımıza ilettik. Bugün görebildiğimiz kadarıyla Ordu-Mesudiye arasında ihale edilmemiş yol kalmadı” dedi.

OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal ise, ”Karadeniz-Akdeniz yolu bizi bir araya getirdi. Daha önce bizim Ordu olarak iki komşumuz vardı. Ama bu proje ile Sivas, Kayseri, Osmaniye, İskenderun komşumuz olacak ve bir yol bağımız olacak. Bizim tek istediğimiz yol deniz yolu, havayolu, karayolu fark etmez Ordu olarak en büyük ihtiyacımız yol. Bu proje ile Sivas ve Kayseri’ye yapılacak yatırımdan Ordu olarak bizde faydalanacağız. Onlarda bizden faydalanacak” diye konuştu.

Kayseri hakkında katılımcılara bilgiler veren Kayseri Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz da, “Kayseri tarihi olarak çok eskiye dayanan bir ticaret kentidir. Bunun da en büyük sebebi Asurlu tüccarların Kayseri’de konuşlanmasıdır. Kayseri sanayi ile Cumhuriyet döneminde başlamış, bu dönemde uçak sanayi kurulmuştur.1980 yılına kadar ağır ağır gelişen bir sanayi varken, bu dönemden sonra hızla gelişen bir ticaret merkezi haline gelmiş, dış ticaret hacmi hızla gelişmiştir. Kayseri gelişmişlik düzeyinde 13. sırada yer alır. Cari açığa olumsuz etkisi olmayan bir kenttir. Bugün Ordu’nun 40’dan fazla ile katkısı olacak Karadeniz-Akdeniz bölünmüş çevre yolunu sahiplenmesi çok normaldir. Yaklaşık 200 kilometresi yapılmış ve Karadeniz’i Orta Anadolu’ya bağlayacak çok önemli bir yol ve önemli bir proje. Odalar arasında işbirliği yapmak, ortak çalışma yapmak temel görevimizdir. Bu yol hepimiz için çok önemlidir. Dört ana hat belirlenmiş ve bu hatlar Karadeniz ile Akdeniz’i birbirine bağlayacak. Tabi ki bu projenin sadece Ordu’ya değil, Kayseri ve Sivas’a da büyük katkısı olacak güzel bir projedir. Bu yol nereden geçerse oraya büyük fayda bağlayacak ve illeri birbirine bağlayarak illerin gelişmesini hızlandıracaktır” şeklinde konuştu.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Karadeniz-Akdeniz yolu projesi ile daha çok büyüyeceklerini belirterek, “İskenderun’da ön plana çıkan sektörler demir-çelik fabrikaları ve lojistik sektördür. Bunlara ek olarak tarım ve su ürünleri konusunda Türkiye’de önemli bir konuma sahibiz. Bu proje ile daha da büyüyeceğiz. Bu proje bittiğinde Ordu- İskenderun otoyolu güzergahı çok kazançlı bir seçenek olarak görülecektir. Örneğin İskenderun’dan Rusya’ya ve Ukrayna’ya ihracat edilecek narenciye sevkiyatı daha ucuz ve kolay olacaktır. Bu proje illerimizin ihracatına büyük katkı yapacaktır” dedi.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, Ordu ve Sivas’ın göç veren iller olduğunun altını çizerek, “Sivas ve Ordu çok göç veren iki ilimiz. Sivas olarak maden ihracatımızda hedefe ulaşmak için bu yolumuz çok önemlidir. Biz Sivas olarak 2023 yılı hedefimize ulaşmak için bu yolun bir an önce yapılması ve ihracatımızda hedefe koşmamız gerekiyor. Bunun için Karadeniz-Akdeniz yolunun hizmete başlaması gerekiyor” dedi

Ordu Valisi Kenan Çiftçi, “Yol hakikaten bir medeniyettir. Olmaz ise olmazımızdır. Belki gecikti ama şuan başladı.

En kısa sürede de yapılacaktır. 1870 yılında yaklaşık 143 yıl önce o dönemde talimat verilmiş ve Ordu’dan Sivas’a dere yolu çiziliyor. Bunun yapılmasına o dönemde talimat veriliyor. Sene 2013, inşallah sene 2014’de, yani 144 yıl sonra inşallah bu iki hat birbirine kavuşmuş olacaktır” şeklinde konuştu
Milletvekili Fatih Han Ünal ise, “Bu projelerin oluşmasında önemli emekleri olan değerli Bakanımız Binali Yıldırım’a ve bu yolun Ordu ayağında bir milletvekili olarak bizden önceki dönemde Enerji Bakanlığı yapmış Hilmi Güler beye saygılarımızı sunuyorum. Çünkü dere yolu olarak başlatmıştı. 20 kilometrede 13 tünel yer aldı. En zor yollardan bir tanesi Karadeniz geçişidir. Bir yerden bir yere gitmek için mutlaka yol kullanmak lazım. Tarih öncesine gittiğimiz de ne hikmetse doğu ve batı ekseninde hep yollar yapılmış. Sıradağların genellikle bu kıyı bantlarına paralel olduğunu görüyoruz. Doğu-batı ekseninde yol yapmak kolaydır. Ama kuzey-güney ekseninde yol yapmak zordur. Tünel geçeceksiniz, viyadük yapacaksınız, birçok zorluk yaşayacaksınız ve kuzey-güneyi birbirine bağlayabilelim. O zorlukların en önemli aşamalarından bir tanesi Ordu’da, Ordu’nun da malum bu sıradağları Karadeniz kıyısı ile arada bir bağlantı zorluğu oluşturmuştur ama bu projeler ile bunlar aşılıyor. Biz Karadeniz-Akdeniz yoluna bir misyon yükleyelim. Biz genelde Samsun ve Giresun ile komşuluk yaptık. Şimdi bu yollar bizi iç bölgeler ile kucaklaştıracak. Onları da Karadeniz ile kucaklaştıracak” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, salondaki katılımcılara Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın çalışmaları hakkında sunum yaptı. Ordu’da devam eden ve biten projeler hakkında bilgiler veren Soluk, Karadeniz-Akdeniz yolu ile ilgili olarak ise, “Yolun büyük bir kısmı 2014 yılında hizmete girmiş olacak. Ama zor bir coğrafya. Bu coğrafya adına kesin bir söz vermek bir bürokrat olarak biraz cesaret ister. Ama 2015 yılı içerisinde bu yol Karadeniz ile Akdeniz’i kucaklaştıracaktır” dedi.

Programın son bölümünde Müsteşar Soluk, katılımcılardan gelen soruları cevaplandırırken, plaket ve hediye takdimleriyle program sona erdi.
Kaynak: İHA