Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'ndeki Çalışmalar

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde yürütülen rölöve, restorasyon ve restitüsyon çalışmalarının devam ettiği bildirildi.


Sivas İl Özel İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, rölöve, restorasyon ve restitüsyon çalışmalarının sürdüğü tarihi binada teşhir tanzimle ilgili yeni genel konsept projelerin oluşturulması çalışmaları devam ediyor.

Bu kapsamda, İl Özel İdaresi Encümen Salonu'nda toplantı yapıldı. Vali Zübeyir Kemelek'in başkanlığında gerçekleşen toplantıda, firma yetkilileri, tarihi binanın yeni genel konsept projelerini hazırlama işiyle ilgili sunum yaptı.

Vali Kemelek, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nin, Sivas Valiliği ve TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı arasında yapılan protokolle TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredildiğini hatırlattı.

Binanın rölöve, restorasyon ve restitüsyon projesi hakkında bilgi veren Kemelek, şunları kaydetti:

"21 Ocak 2013 tarihinde yapılan ihaleyle işi alan firma, çalışmalarında büyük aşama katederek önümüzdeki günlerde müzeyi teslim etmeyi planlamaktadır. Diğer yandan iç konsept teşhir tanzimle ilgili nisan ayında yaptığımız ihaleyle ilgili de firma yetkilileri bir sunum hazırlayarak yeni genel konsepti bizlerle paylaştı. İşin uzmanlarıyla istişare ettiğimiz pek çok konu oldu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ile Cumhuriyet Üniversitesinde görev yapan hocamız Necip Günaydın'ın hazırlayacağı raporlar doğrultusunda da firma yetkilileri tekrar çalışıp, proje üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak bize dönecek. Yapılan çalışmanın son hali, Milli Saraylar Bilim Değerlendirme Kurulunca onayladıktan sonra, müzede Türkiye'de bir ilk olan çalışma hayata geçecek."

Bu müzenin Milli Mücadele yıllarında üstlendiği rolü en iyi şekilde ziyaretçilere anlatmak istediklerini vurgulayan Kemelek, "Bizim isteğimiz, Kongre Müzemizin, Milli Mücadele yıllarındaki o günkü ruhuna, coşkusuna ve önemine ayna olmaktır. Arkadaşlarımıza çalışmalarında başarılar diliyor, Sivasımızda bu güzel eserin tekrar hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

Toplantıya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan ve Kültür ve Turizm İl Müdürü Kadir Pürlü de katıldı.

Tarihi binada sergi-sunum alanları, iç mimari tasarım projeleri, grafiklerin tasarlanması, içeriklerinin oluşturulması, metinlerinin yazılması, dijital sistem-bilgisayar donanım otomasyonlarının projelendirmesi gibi işlerin yer aldığı yeni genel konsept çerçevesinde, müzenin aslına en uygun şekilde tasarlanması planlanıyor.

Kaynak: AA