Ak Parti, Avrupa'daki Tercihini Aecr'den Yana Kullandı

AK Parti, Avrupa siyaset arenasındaki tercihini Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı'ndan yana kullandı.


AECR'ın ilk yönetim kurulu toplantısında AK Parti'ye başkan yardımcılığı görevi verilmesinin, bu görevi de AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun yürütmesinin öngörüldüğü öğrenildi.

AECR, Avrupa siyaset arenasının yeni ailelerinden biri olarak öne çıkıyor. İngiltere'den Muhafazakar Parti lideri David Cameron ve Çek Cumhuriyeti'nden Sivil Demokrat Parti lideri Mirek Topolanek, 2006'da "açık ve federalist olmayan bir Avrupa" vizyonuyla yeni bir grup oluşturma kararı almışlar. AECR'ın resmi kuruluşu ise 2009'da gerçekleşmişti.

AECR'ın benimsediği ilke ve değerler "serbest ve adil ticaret, daha az vergi, küçük hükümet, bireyin özgürlüğü, daha fazla demokratik hesap verebilirlik, toplumun temel taşı olarak aile, ulusal devletin egemen bütünlüğü, boyutlarına bakılmaksızın AB ülkelerinin tümüne saygı" şeklinde sıralanıyor.

Federal Avrupa fikrine karşı çıkan ve zaman zaman diğer bazı gruplar gibi aşırıya kaçmadan da olsa "AB'ye şüpheci bakan" yaklaşımıyla dikkat çeken AECR, Atlantik'in iki yakası arasındaki ilişkilere büyük önem veriyor.

AECR bünyesinde Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Gürcistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Polonya, Slovakya ve İngiltere'den partiler yer alıyor. AECR'ın liderliğini Çek parlamenter Jan Zahardil yürütüyor.

AECR'ın Avrupa Parlamentosu'ndaki kanadı olan Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular Grubu'nda da Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Macaristan, İtalya, Hollanda, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Polonya ve İngiltere'den toplam 56 parlamenter bulunuyor. Grubun ağır basan kanadını İngiliz parlamenterler oluşturuyor. İngiliz parlamenter Martin Callanan, grubun başkanlığını yürütüyor.

ECR, AB içinde Letonya, Litvanya ve İngiltere'de iktidarda bulunuyor.

Kaynak: AA