Rteü, Uluslararası Karadeniz Üniversiteler Birliği İle İşbirliği Protokolü İmzaladı

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi , Uluslararası Karadeniz Hazar Vakfı öncülüğünde Uluslararası Karadeniz Üniversiteler Birliği ile işbirliği protokolü imzaladı.


Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Brifing Salonu'nda imzalanan protokol öncesi konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili ve Uluslararası Karadeniz Hazardenizi Dostluk ve İşbirliği Vakfı Başkanı İsmail Safi, üniversitelerin sosyal ve kültürel projelerinin yanı sıra uluslararası işbirliklerinin son derece önemli olduğunu belirtti.

RTEÜ'nün birliğin içerisinde yer almasının bir başlangıç olduğunu ifade eden Safi, "Yapılan anlaşma ile üniversitenin tanınırlığı artacaktır. RTEÜ daha büyük bir altyapının ve tecrübenin içinde yer alacaktır. Daha büyük bir alandan istifade edecektir. Protokolde imzanın atılmasından daha önemlisi bundan sonra yapılacaklardır" dedi.

Safi, söz konusu işbirliği ile turizm alanında da çalışma başlatıldığını kaydederek, "Turizm Karadeniz için önemli bir potansiyel. Üniversitelerin bu alanda çok önemli birikimleri var. Bu birikimleri ortak kullanarak önemli kazanımlar elde edilecektir. Karadeniz Üniversiteler Birliği içerisinde 120 üniversitenin olduğu önemli bir aile. Birleşmiş Milletler Akademi İnisiyatifinin de bu işbirliğine destek vermesi önemli. Birleşmiş Milletler Akademi İnisiyatifi de bin üniversite ile bu çalışmaya katkı sağlayacak. Bu çalışmaların RTEÜ'ye önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Çalışmalarla turizm ile birlikte bir çok alanda ortak projeler hayata geçirilecektir" diye konuştu.

-"Rize çok önemli kardeşlik ve hemşehrilik şehri olacak"

Karadeniz Üniversiteler Birliği Başkanı Jorgaq Kaçani ise birliklerin en önemli görevinin kardeş şehirleri ve üniversiteleri bir araya getirmek olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Karadeniz dostluk, kardeşlik denizidir. Kültürel değerleri ile iç içe olan bir bütündür. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katkıları ile bu dayanışma ve bütünleşme çok daha fazla artmıştır. Onun ismini taşıyan bir üniversite ile işbirliği anlaşması yapılmasını son derece önemsiyoruz. Rize bu anlamda çok önemli bir kardeşlik ve birlikteliğe ev sahipliği yapıyor. Bundan sonra Rize çok önemli kardeşlik ve hemşehrilik şehri olacak. Karadeniz devletlerinin ve üniversitelerinin kaynaşmasını sağlayacak."

RTEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hüseyin Karaman ise hedeflerinin nitelikli üniversite olduğunu vurgulayarak, yedi yıl gibi kısa sürede önemli oranda kurumsallaşma çalışmalarını tamamladıklarını, 20 ülkeden 40 üniversite ile işbirliği anlaşması imzaladıklarını, 400 öğretim elemanı ve öğrencinin bu işbirliklerinden faydalandığını söyledi.

Karaman, Karadeniz Üniversiteler Birliği ile yapılacak anlaşma sayesinde coğrafi yakınlığı ve kültürel birlikteliği avantaja dönüştüreceklerini sözlerine ekledi.

İşbirliği törenine katılan Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Melahat İbrahimkızı ile Rusya Federasyonu milletvekili Saliya Murzabayeva Türkiye ile ilgili ilişkiler hakkında konuşma yaptı. Rus milletvekili Murzabayeva'nın konuşmasını Azeri milletvekili İbrahimkızı'nın tercüme etmesi dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Karaman ve Kaçani tarafından işbirliği protokolü imzalandı.

İşbirliği protokolüne Rize Valisi Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Halil Bakırcı ile değişik ülkelerden ve Türkiye'den 30'a yakın rektör ve öğretim görevlisi de katıldı.

Kaynak: AA