Artvin'de 'Kivi Yetiştiriciliği Teşvik Müsabakası ve Tarla Günü' Etkinliği Düzenlendi

Hopa ilçesinde "3. Artvin Kivi Yetiştiriciliği Teşvik Müsabakası ve Tarla Günü" etkinliği gerçekleştirildi.


Hopa ve Arhavi tarım gıda ve hayvancılık müdürlükleri ile Artvin Kivi Üreticileri Birliğince, ilçenin Sugören köyündeki bir restoranda düzenlenen etkinliğe, Vali Kemal Cirit, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk, Artvin İl Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, Hopa Kaymakam Vekili Arhavi Kaymakamı Muhammet Önder, Hopa Belediye Başkanı Turan Kasımoğlu, Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Kemalpaşa Kelediye Başkanı Yalçın Emiralioğlu, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İshak Hacıkamiloğlu, Artvin Kivi Üreticiler Birliği Başkanı Hakan Aytolan ile bazı kurum ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kivi yetiştiren vatandaşlar katıldı.

Cirit, yaptığı konuşmada, Artvin'de 780 dekar alanda yıllık 700 ton kivi üretimi yapıldığını belirterek, bölgede yapılacak çalışmalarla birkaç yıl sonra kivi üretiminin çay ve fındık üretimin önüne geçerek birinci ürün olarak üreticilerin en önemli gelir kaynağı olacağını söyledi.

Türkiye'de yıllık 60 ton civarında kivi tüketimi yapıldığını ifade eden Cirit, "İlimizde 780 dekar alanda yaklaşık 700 ton civarında kivi üretimi yapılmaktadır. Beklentimiz bu üretimi 2 bin tona çıkarmaktır. Kivi üretimi çay ve fındığa nazaran daha karlı bir üretim alanıdır" dedi.

Cirit, Doğu Karadeniz'de zamanla kivi üretimin çay ve fındık üretimine alternatif ürün olarak gösterilerek yetiştirilmeye başlandığını anlatarak, "Bölgede yapılacak çalışmalarla kivi üretiminin yakın zamanda bölgenin en önemli gelir kaynakları arasında yer alacağını ümit ediyorum" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından 27 üreticinin katıldığı yarışmada, kivi tesisinin uygunluğu, bahçe bakımı, sulama durumu, bahçenin topografik yapısı, meyve verimi, bahçe büyüklüğü, hasat uygunluğu, şeker oranı ve fiziksel özellikleri konusunda jüri değerlendirme yaptı.

Değerlendirme sonunda çeşitli kategorilerde ödüle laşık görülen kivi üreticilerine Vali Cirit, Cumhuriyet altını ile çeşitli hediyeler verdi.

Kaynak: AA