Romanya Büyükelçisi Onofrei, Atso Başkanı Budak’ı Ziyaret Etti

Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Romanya Büyükelçisi Radu Onofrei’yi konuk etti.

Romanya Büyükelçisi Onofrei, Atso Başkanı Budak’ı Ziyaret Etti

ATSO Başkanı Budak, Antalya’nın hem turizmde hem de tarım sektöründe Türkiye’nin lider kenti konumunda olduğunu ve birikimi ile bilgi üreten bir kent haline geldiğini söyledi.

Antalya’da sanayinin de yükselen bir trend içerisinde olduğunu, Organize Sanayi Bölgesi’nde çevreci bir anlayışla üretim yapıldığını belirten Budak, Antalya Serbest Bölgesi’nin ise lüks yat üretiminde dünyada söz sahibi merkezlerden biri olduğunu kaydetti.

Antalya’nın sağlık sektöründe hızlı gelişim gösterdiğini ve sağlık turizminin merkezi haline gelmek için çaba sarfedildiğini anlatan Budak, “İşbirliği yapabileceğimiz sektörlerden birisi medikal sektörüdür. ATSO olarak ülkelerimiz arasında ilişkilerin gelişmesi için her türlü işbirliğine hazırız” dedi.

Antalya’ya ilk kez resmi ziyaret için geldiğini belirten Büyükelçi Radu Onofrei ise, Türkiye ve Romanya arasında ilişkilerin gelişmesinde Antalya’nın stratejik öneme sahip kentlerin başında geldiğini söyledi.

Romanya’da 20 bin Türk ailenin yaşadığını, 13 bin Türk şirketinin bulunduğunu anlatan Büyükelçi Radu Onofrei, “Romanya’daki Türk işadamlarının iki ülke arasındaki ilişkilere katkısı büyük. Romanya’daki Türk İş Adamları Derneği Balkanlar’daki en önemli iş örgütlerinden biri” diye konuştu.

Türkiye ve Romanya hükümetlerinin iki ülke arasındaki ticareti, kısa sürede 10 milyar dolara çıkarmak için çalıştığını belirten Büyükelçi Radu Onofrei, “Bu gerçekçi bir hedef. Çünkü her iki ülke de iş yapmak için fırsatlarla dolu” ifadesini kullandı. Türkiye’ye gelen 350 bin Romanyalı turistin, 150 bininin Antalya’yı tercih ettiğini ifade eden Büyükelçi Radu Onofrei şunları kaydetti;
“Etkileşen kültürlerimiz var. Tarihi geçmişi nedeniyle Romanyalılar Türkiye’ye geldiğinde yabancılık çekmiyor, kendilerini evinde hissediyor. Romanya özellikle kış aylarında yaş sebze, meyve ve kesme çiçek için önemli pazar. Romanya, Türk ürünlerinin Avrupa’ya geçişi için önemli bir lojistik merkez. Romanya’da sağlık, mermer ve karayolu yapımı sektörlerinde işbirliklerine ihtiyaç var. Antalya’da Romen ve Türk işadamlarını bir araya getirecek Yatırım Forumu düzenlemek istiyoruz.”
Onofrei, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği için tam destek verdiklerini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA